Cofnij
Po włosku torta di carote. A po mojemu... ciasto na szklanki. I na łyżeczki. W tym przepisie możesz zapomnieć o wadze, a i tak wyjdzie pyszne. Cały sekret tkwi w proporcjach oraz dwóch składnikach, które podkręcają smak.
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Włoskie desery
Porcje 4

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki soli

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

  • Do jednej miski wbij jajka i dodaj cukier oraz cukier wanilinowy.
    jajka i cukier na ciasto marchewkowe
  • Do drugiej miski przesiej pozostałe sypkie składniki.
    sypkie składniki na ciasto marchewkowe
  • Ubijaj jajka przez ok. 5-7 minut na puszystą masę.
    ubite jajka z cukrem na ciasto marchewkowe
  • Zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj olej.
    wlewanie oleju do ubitych jajek
  • Stopniowo dodawaj sypkie składniki, cały czas miksując na niskich obrotach.
    miksowanie masy na ciasto marchewkowe
  • Wyłącz mikser po uzyskaniu jednolitej masy.
    jednolita masa na ciasto marchewkowe
  • Dodaj startą marchew i wymieszaj dokładnie łyżką.
    dodawanie marchewki do masy na ciasto marchewkowe
  • Masę przełóż do tortownicy o średnicy 24-26 cm.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
    ciasto marchewkowe w piekarniku
  • Piecz ciasto 40-45 minut. Do suchego patyczka.
  • Po ostygnięciu możesz posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
    ciasto marchewkowe z cukrem pudrem

To może Cię zainteresować...

Ciasto marchewkowe na szklanki ma jeden haczyk. Do domierzania składników używaj identycznych szklanek. Nie potrzebujesz ich 10. Wystarczą 2-3 takie same szklanki. Chodzi o zachowanie proporcji. Pamiętaj, że szklanki mają różne pojemności.
Ważnym etapem jest ubijanie masy z jajek i cukru. Może to potrwać nawet 7 minut. Wykaż się cierpliwością. Masa ma być puszysta i lekka. To ona będzie w dużym stopniu wpływać na strukturę ciasta. Ja zawsze też przesiewam mąkę. Takie małe zboczenie.
Marchewkę możesz zetrzeć na grubych oczkach. Przed dodaniem warto ją odcisnąć z nadmiaru wody.
No i wreszcie dwa tajne składniki - cynamon oraz przyprawa do piernika. Naprawdę podkręcają smak ciasta. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać także trochę soku z cytryny. Pomimo przyprawy do piernika ciasto nie kojarzy się mocno ze Świętami. Ja robię je nawet w środku lata.