Makaron conchiglioni z kurczakiem, brokułem, pomidorami suszonymi i ricottą. Muszle nadziewane mięsnym farszem we włoskim stylu i zapieczone w piekarniku. Brzmi skomplikowanie? Jest prosto, smacznie i wykwintnie. Bardzo fajne, sycące danie, które na dodatek genialnie się prezentuje. Aż żal jeść. Buon appetito!
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
- 400 g piersi z kurczaka
- 200 g makaronu conchiglioni
- 250 g serka ricotta
- 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 główka brokuła
- 2 ząbki czosnku
- starty parmezan lub grana padano
- oliwa z oliwek
- tymianek
- oregano
- sól
- pieprz
Gotowanie makaronu conchiglioni:
Zagotuj ok. 2 litrów wody.
Dodaj łyżeczkę soli i wrzuć muszle conchiglioni.
Gotuj ok. 4 minuty krócej, niż podano na opakowaniu.
Odcedź makaron i odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie farszu z kurczakiem do conchiglioni:
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.
Brokuła umyj i pokrój na mniejsze różyczki.
Zagotuj wodę w garnku i dodaj łyżeczkę soli.
Wrzuć różyczki brokuła, gotuj 2-3 minuty, a następnie odcedź.
Posiekaj drobno czosnek.
Pokrój pomidory suszone na mniejsze kawałki.
Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią pierś z kurczaka.
Podsmażaj chwilę, a następnie dodaj suszone pomidory i połowę czosnku.
Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Usmażoną pierś wrzuć do miski. Dodaj ricottę, brokuła i trochę oliwy.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Pieczenie conchiglioni z kurczakiem:
Ustaw piekarnik na 180 stopni. Grzanie góra-dół.
Do naczynia żaroodpornego wlej pomidory z puszki.
Dodaj trochę soli, oregano i resztę czosnku.
Nadziewaj conchiglioni farszem i układaj dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym.
Posyp po wierzchu startym serem.
Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
W połowie czasu możesz zdjąć pokrywkę.
Podanie conchiglioni z kurczakiem:
Co decyduje o smaku conchiglioni z kurczakiem? Oczywiście jakościowe produkty oraz staranne wykonanie. Oryginalne włoskie produkty otrzymałem ze sklepu Delikatesy Vininova.
Zacznijmy od makaronu conchiglioni De Cecco. Muszle są suszone w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowują wszystkie cenne składniki. Do produkcji makaronu używane są foremki z brązu. Dzięki nim na powierzchni conchiglioni tworzy się charakterystyczna chropowatość, która zwiększa zdolność wchłaniania sosu. Jest jeszcze coś. Już kilka razy robiłem faszerowane conchiglioni. Korzystałem z różnych produktów. Muszle De Cecco są najbardziej wytrzymałe. Niemal każdy tego typu makaron po odcedzeniu często się skleja. To normalne. I zazwyczaj przy rozdzielaniu sklejone muszle się rozrywają. Z De Cecco nie ma tego problemu.
Do przepisu użyłem pomidory suszone Ponti w oleju słonecznikowym. Czy wiesz, że te pomidory są suszone na słońcu? Dodaję je prawie do wszystkich potraw. Bo po prostu uwielbiam pomidory suszone. W tym przepisie też świetnie pasują.
Z Delikatestów Vininova wybrałem także oliwę z oliwek Extra Virgin Olitalia. Ma przyjemny aromat z nutą trawy i jest lekko pikantna. Dodałem ją do farszu, ponieważ jak dla mnie sama ricotta z kurczakiem, brokułem i pomidorami suszonymi była zbyt sucha. Czasem zamiast oliwy dodaję po prostu mascarpone. Farsz robi się wtedy bardziej kremowy. Jest to oczywiście kwestia gustu. Po prostu po przygotowaniu farszu spróbuj go i zdecyduj, czy trzeba coś jeszcze dodać. :)
Przed usmażeniem piersi z kurczaka pokrój ją dosyć drobno. Lepiej wymiesza się z innymi składnikami i łatwiej będzie Ci faszerować muszle. Tak samo postępuj z brokułem. A co do brokuła, to ostrożnie z czasem gotowania. Wrzuć go dosłownie na 2-3 minuty do wrzątku. Zachowa przyjemną chrupkość i nie będzie się rozpadał.