Frittata di asparagi, czyli frittata ze szparagami. Omlet, ale jednak trochę inny. Genialny pomysł na śniadanie. Weekendowy poranek, słońce, świeży sok pomarańczowy i frittata ze szparagami. Dobry start na dalszą część dnia. Proste w przygotowaniu danie z ulubionych, włoskich składników. Buon appetito!
Łączny czas 30 minuty minut
- 6 jajek
- 50 ml mleka
- 50 g sera żółtego
- 20 g sera grana padano
- 5-6 szparagów zielonych
- 4 kawałki pomidorów suszonych
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- garść szpinaku świeżego Baby
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
Przygotowanie składników na frittatę ze szparagami:
Oderwij zdrewniałe części szparagów. Część szparagów posiekaj na drobniejsze kawałki, a pozostałe zostaw w całości.
Pokrój drobno czosnek, paprykę i pomidory suszone.
Posiekaj szpinak na drobniejsze kawałki.
Zetrzyj na tarce ser żółty i grana padano.
Rozbij jajka do miseczki i roztrzep rózgą. Dodaj mleko, sól, pieprz, tymianek, oregano i sery.
Wymieszaj raz jeszcze trzepaczką do jajek.
Smażenie frittaty ze szparagami:
Na patelni rozgrzej oliwę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).
Dodaj szparagi i przesmaż chwilkę.
Dodaj paprykę, suszone pomidory i czosnek.
Wymieszaj składniki, podsmaż chwilę i dodaj szpinak.
Podsmaż 2 minuty pod przykryciem.
Wlej masę jajeczną z miseczki.
Smaż 4-5 minut.
Włóż patelnię do piekarnika i piecz przez maksymalnie 10 min.
Wyciągnij patelnię i posyp natką pietruszki.
Podanie Frittata di asparagi:
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem frittatę, pomyślałem... omlet. Tymczasem frittata jest grubsza od tradycyjnego omletu. Często dodatkowo dopieka się ją w piekarniku. W odróżnieniu od klasycznego omleta nie jest składana na pół.
Frittata pochodzi z Neapolu. Pierwotnie była daniem, w którym sprawnie wykorzystywano resztki jedzenia z poprzedniego dnia. Fritta oznacza smażona. To jasno wskazuje sposób jej przyrządzenia. Choć jak wspomniałem wyżej, frittatę często po wstępnym usmażeniu dopieka się w piekarniku. W oryginalnej wersji jest smazona na wolnym ogniu i przewracana na drugą stronę przy pomocy talerza.
Frittata di asparagi we Włoszech jest traktowana jak... fast food. To taki jajeczny burger, który często ląduje w bułce. Może być podawana na ciepło i na zimno. Nie musisz jej jeść od razu po przygotowaniu. Włosi często zabierają frittatę na piknik lub do pracy w lunchboxie.
No i najważniejsze - nie ma jednej wersji frittaty. Dziś pokazałem Ci przepis na Frittata di asparagi. Tak naprawdę możesz dorzucić do niej dowolne składniki w tym makarony, mięso, warzywa, sery, a nawet... ziemniaki lub ryż.
Frittata ze szparagami to ulubione danie wielu sportowców i osób dbających o sylwetkę. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka i możliwość przygotowania wersji bez tłuszczu.
Oprócz Frittata di asparagi dużą popularnością cieszy się także Frittata di pasta. Ta wersja jest najczęściej przygotowana z ugotowanego spaghetti. Frittata di pasta jest szczególnie popularna na południu Włoch.
Frittata ze szparagami może zastąpić każdy posiłek. Prostotę tego dania doceniła m.in. wielka aktorka Sophia Loren, która w swojej książce kulinarnej In Cucina con Amore zamieściła przepisy na różne frittaty.