Gnocchi z tofu i warzywami w sosie pomidorowym z dodatkiem ricotty. Brzmi skomplikowanie, a w rzeczywistości jest bardzo proste i smaczne. Jeśli masz wolne 30 minut i ochotę na dobry obiad we włoskim stylu, to koniecznie spróbuj gnocchi z tofu. Buon appetito!
Łączny czas 30 minuty minut
- 500 g włoskich klusek gnocchi
- 180 g tofu wędzonego 1 opakowanie
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/4 cukinii
- 50 g ricotty
- 100 g pulpy pomidorowej
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 rzodkiewki
- 3 pomidory suszone z oleju
- 2 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie składników na gnocchi z tofu:
Tofu, paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę.
Pomidory suszone pokrój na drobne kawałki.
Do osobnego pojemnika dodaj ricottę, mleko, bazylię, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem.
Przygotowanie sosu do gnocchi z tofu:
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj tofu. Podsmażaj przez kilka minut.
Następnie dodaj paprykę, cukinię i pomidory suszone. Podsmażaj przez kolejnych kilka minut.
Na patelnię wlej pulpę pomidorową i wymieszaj wszystkie składniki.
Dodaj sos na bazie ricotty i wymieszaj.
Przypraw solą, pieprzem i oregano.
Gotowanie gnocchi:
Zagotuj wodę w dużym garnku. Przy 500 g gnocchi użyj ok. 3-4 litry wody.
Do gotującej się wody wsyp 2 łyżeczki soli.
Wrzuć gnocchi i zamieszaj łyżką cedzakową.
Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając kilka razy.
Wyławiaj gnocchi łyżką cedzakową i odłóż na osobny półmisek.
Dodawanie gnocchi do sosu z tofu:
Do sosu dolej chochelkę wody z gotowania włoskich klusek.
Wsyp na patelnię odcedzone gnocchi.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Wyłóż na talerze i udekoruj świeżą bazylią oraz rzodkiewką pokrojoną w słupki.
Gnocchi z tofu, warzywami i sosem pomidorowym z dodatkiem ricotty to proste, smaczne danie we włoskim stylu. Jeśli masz gotowe gnocchi, to przyrządzenie potrawy zajmie Ci raptem 30 minut. A jeśli nie masz włoskich klusek ze sklepu, to sprawdź, jak przygotować gnocchi.
Skąd wzięła się ta kompozycja składników sosu? To skomplikowane. Tak naprawdę pulpa pomidorowa i sos na bazie ricotty zostały mi po weekendowym robieniu pizzy. Miałem gotowe gnocchi, opakowanie tofu i ostatni papryki, cukinii oraz suszonych pomidorów w oleju. Dalej to już poszło.
Właściwie przepis na gnocchi z tofu nie ma żadnych haczyków. Smażysz, mieszasz, dodajesz sos, mieszasz, doprawiasz, dodajesz gnocchi, mieszasz i gotowe.
Trochę problemów sprawiło mi tofu. Na patelni ze stali nierdzewnej dosyć mocno przywiera. A to wymusza częste mieszanie. Jest to jednak do ogarnięcia.
Sprawdź także innym mój przepis na gnocchi z cukinią. Przekonaj się, że włoskie kluseczki są mega pyszne i dają duże możliwości komponowania autorskich dań.