Cofnij
Podczas ostatniej fazy na robienie muffinek stwierdziłem, że przydałoby się je jakoś urozmaicić. Zrobić im lekki upgrade. A że zostało mi pół słoiczka pasty pistacjowej to... narodził się pomysł na muffinki pistacjowe. I to był strzał w dziesiątkę.
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Włoskie desery
Porcje 3

Jakich produktów potrzebujesz?
  

Składniki na muffinki pistacjowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 90 g prażonych pistacji
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na masę pistacjową:

  • 200 g mascarpone
  • 100 g pasty pistacjowej
  • 50 g cukru pudru

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie ciasta na muffinki pistacjowe:

  • Rozpuść masło w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
    rozpuszczone masło do muffinek pistacjowych
  • Posiekaj drobno pistacje i odstaw 30 g na póxniej do posypania muffinek z wierzchu.
    posiekane pistacje do muffinek
  • Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól.
  • Dodaj ostudzone masło i jajko.
  • Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Możesz zrobić to łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
    masa na muffinki pistacjowe
  • Dodaj posiekane pistacje (60 g) i wymieszaj dokładnie.
  • Przełóż ciasto do foremek na muffiny.
    muffinki gotowe do wypieku
  • Piecz muffinki pistacjowe w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.
    upieczone muffinki pistacjowe

Przygotowanie kremu pistacjowego do muffinek:

  • W misce umieść serek mascarpone, pastę pistacjową oraz cukier pudeł.
  • Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  • Wymieszaj całość mikserem na wolnych obrotach.
    gotowy krem pistacjowy
  • Odstaw do lodówki

Dekorowanie muffinek kremem pistacjowym:

  • Zetnij wierzchnią część każdej muffinki.
  • Przełóż masę do rękawa cukieerniczego z gwiazdkową końcówką
  • Nałóż krem pistacjowy na każdą muffinkę.
  • Posyp muffinki posiekanymi pistacjami.
    udekorowane muffinki pistacjowe
  • Odłóż do lodówki lub od razu konsumuj. :)

To może Cię zainteresować...

Co, jeśli Twój krem pistacjowy wyjdzie za rzadki? Rozpuść 1-2 łyżeczki żelatyny w ciepłym mleku. Po ostudzeniu dodaj do masy i wymieszaj dokładnie. Następnie odstaw krem do lodówki. Ja zrobiłem bez żelatyny i wyszedł taki na granicy.
Muffinki pistacjowe możesz dowolnie modyfikować. Zamiast kremu pistacjowego dodaj waniliowy czy czekoladowy. Możesz dowolnie zmieniać przepis. Dzięki temu muffinki nie znudzą Ci się szybko.
Podczas pieczenia muffinek nie trzymaj się kurczowo czasu podanego w przepisie. Po 25 minutach sprawdź patyczkiem, czy nie są już gotowe. Jeśli potrzymasz je zbyt długo w piekarniku, to staną się suche.
QR Code linking back to recipe