Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem. Makaron z kurczakiem? Oj zdziwiliby się rodowici Włosi, jakie to smaczne. Kurczak to dla nich osobne danie. Rzadko łączą go z pastą. No ale ja nie jestem Włochem. W mojej polsko-włoskiej kuchni pappardelle z kurczakiem nie jest passe. Jest smaczne. I orientalne, bo z curry i kurkumą. To już w ogóle przestępstwo. Buon appetito!
Łączny czas 45 minuty minut
- 400 g piersi z kurczaka
- 160 g makaronu pappardelle
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 3 kawałki suszonych pomidorów z oleju
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- Oliwa z oliwek
- Gałka muszkatołowa
- Curry
- Kurkuma
- Sól
- Pieprz
- Tarty parmezan do posypania
- Siekana pietruszka do posypania
Przygotowanie składników na pappardelle z kurczakiem:
Przygotowanie sosy do pappardelle z kurczakiem i szpinakiem:
Na patelnię wlej 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych. Dodaj czosnek i pokrojone pomidory. Podsmaż przez 2 minuty.
Dodaj pierś z kurczaka i mieszaj co chwilę, aby mięso przysmażyło się z każdej strony.
Dodaj szpinak. Podsmaż, aż straci objętość i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
Na patelnię wlej śmietankę.
Dodaj przyprawy - sól, pieprz, curry i kurkumę.
Poczekaj, aż nadmiar płynu się zredukuje.
Gotowanie makaronu:
W garnku zagotuj 2 litry osolonej wody.
Wrzuć makaron. Od czasu gotowania podanego na opakowaniu odejmij 1 minutę.
Wlej chochlę wody z gotującego się makaronu do sosu.
Połączenie pappardelle z kurczakiem i szpinakiem:
Odcedź makaron i wrzuć go do sosu.
Wymieszaj dokładnie i potrzymaj na ogniu przez 2 minuty, aż sos dobrze wymiesza się z makaronem.
Podawaj w głębokich talerzach. Posyp parmezanem i posiekaną pietruszką.
Motyw kurczaka w kuchni włoskiej. Jest obecny. Gotując pappardelle, poczytaj kilka ciekawostek na ten temat:
Pollo alla cacciatora – Jednym z najbardziej znanych dań z drobiu we Włoszech jest pollo alla cacciatora – kurczak duszony w pomidorach, winie, czosnku i ziołach. Nazwa „cacciatora” oznacza „w stylu myśliwego”, co nawiązuje do prostych, rustykalnych składników używanych w dawnych czasach.
Kurczak a'la Parmigiana? Nie we Włoszech! – Choć chicken parmigiana (kurczak zapiekany z sosem pomidorowym i mozzarellą) jest niezwykle popularny w USA, w samej Italii to danie w klasycznej formie niemal nie istnieje. Włosi wolą wersję melanzane alla parmigiana, czyli zapiekanego bakłażana.
Drobiowe wędliny – Włoska kuchnia to nie tylko wieprzowe prosciutto! W niektórych regionach popularne są wędliny z drobiu, np. prosciutto di tacchino (szynka z indyka) czy mortadella di pollo (mortadela z kurczaka). Są to lżejsze alternatywy dla klasycznych włoskich wędlin.
Kurczak w kuchni śródziemnomorskiej – Włoscy kucharze często wykorzystują drób w lekkich, letnich potrawach, łącząc go z oliwą, cytryną i świeżymi ziołami. Często spotyka się grillowanego kurczaka podawanego z rukolą, pomidorami i parmezanem.
Drobiówka w pastach? Tak, ale z umiarem – Włoska kuchnia rzadko łączy drób z makaronem, ale istnieją wyjątki, np. fettuccine alfredo con pollo, popularne głównie w Stanach Zjednoczonych, czy niektóre wersje ragù bianco na bazie mielonego kurczaka lub indyka.
Gołąb i przepiórka w wykwintnej kuchni – Włoska kuchnia regionalna chętnie sięga po bardziej wyszukane gatunki drobiu, takie jak gołąb (piccione) czy przepiórka (quaglia), zwłaszcza w Umbrii i Toskanii. Są one często grillowane lub pieczone z dodatkiem wina i ziół.
Sekret chrupiącej skórki – Tradycyjnie we Włoszech kurczaka często piecze się w stylu pollo al forno, czyli z dodatkiem oliwy, cytryny i rozmarynu, co nadaje skórce wyjątkową chrupkość i aromat.
P.S. Sprawdź także inne moje przepisy na włoskie makarony.