Nieco przejedzony klasycznymi wersjami z sosem pomidorowym sięgnąłem po pizzę bianca. A co do białego sosu? Szynka cotto, gruszka, szpinak i orzeszki ziemne. Brzmi ciekawie prawda? A smakuje jeszcze lepiej. Fajna, wytrawna pizza ze słodkim akcentem. Spróbuj koniecznie. Buon appetito!
Łączny czas 1 dzień d 6 godziny godzin 30 minuty minut
- 293 g mąki Gustobello
- 10 g semoliny lub mąki krupczatki
- 190 g schłodzonej wody
- 10 g soli
- 0,36 g świeżych drożdży
- 8 g oliwy z oliwek
- 3 plastry szynki cotto
- 100 g mozzarelli
- 3 łyżki śmietany
- 10 g szpinaku Baby
- 1/2 gruszki
- garść orzeszków ziemnych
Wyrabianie ciasta pizzę bianca z gruszką i szynką cotto:
Odmierz dokładnie wszystkie składniki.
Schłodzoną wodę wlej do miski. Rozpuść w niej drożdże i dodaj połowę mąki.
Mieszaj dłonią lub szpatułką, aż znikną wszystkie grudki.
Dodaj połowę mąki i oliwę. Wymieszaj składniki i dodaj sól.
Wsyp pozostałą mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
Wyłóż ciasto na blat lub stolnicę i wyrabiaj przez ok. 15 minut.
Odstaw na 20 minut pod przykryciem.
Poskładaj ciasto. Rozciągnij jego narożniki i złóż w kopertę. Odstaw na kolejne 20 minut.
Ponownie poskładaj ciasto. Rozciągnij jego narożniki i złóż w kopertę. Odstaw na kolejne 20 minut.
Powtórz jeszcze raz składanie i odstaw ciasto pod przykryciem na 3 godziny, aby odpoczęło.
Kulkowanie ciasta:
Podziel ciasto na dwie równe części.
Chwytaj każdy róg ciasta i zawijaj do środka. Rób tak do momentu, aż uzyskasz kształt przypominający kulkę.
Włóż każdą kulkę do zamykanego pojemnika.
Odstaw kulki na 3 godziny, a następnie włóż je do lodówki na 20 godzin.
Przygotowanie do wypieku pizzy bianca z gruszką i szynką cotto:
Wyciągnij kulki z lodówki na 3-4 godziny przed wypiekiem.
Pokrój mozzarellę w plastry i odsącz z wody.
Pokrój plastry szynki na mniejsze kawałki.
Pokrój gruszkę w plastry. Połowę skarmelizuj na patelni z dodatkiem cukru.
Posiekaj szpinak i orzeszki ziemne.
Rozgrzej piekarnik do maksimum. Grzanie góra-dół. Blachę z kamieniem wsuń na najwyższą półkę.
Formowanie pizzy i wypiek:
Wyłóż pierwszą kulkę (górą do dołu) na blat posypany semoliną lub krupczatką.
Rozgniataj powoli palcami, zostawiając ok. 1 cm rant.
Odwróć ciasto na drugą stronę.
Rozciągaj z każdej strony, aż placek osiągnie średnicę ok. 30 cm.
Posmaruj placek sosem śmietanowym. Wyłóż mozzarellę, plastry gruszki i szynkę cotto.
Posyp łopatę semoliną i nałóż na nią placek.
Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez ok. 5 minut.
Obserwuj wierzch ciasta i spód. Kiedy zaczną się rumienić, wyciągnij pizzę z pieca.
Posyp listkami szpinaku i posiekanymi orzeszkami.
Skąd w ogóle wzięła się pizza bianca? To jedno z najstarszych dań włoskich, wywodzące się z Rzymu. Piekarze wykorzystywali resztki ciasta chlebowego, smarowali je oliwą i piekli jako przekąskę. Właśnie w formie pizzy bianca.
Pizza bianca oznacza dosłownie „biała pizza”. Przygotowuje się ją bez sosu pomidorowego, który jest typowy dla klasycznej pizzy. Zamiast niego stosuje się oliwę z oliwek, czosnek, rozmaryn lub różne kremowe sery.
Włoska pizza bianca często przypomina coś pomiędzy pizzą a focaccią. Jest delikatnie chrupiąca z zewnątrz i puszysta w środku. Jej smak wzbogacają proste dodatki.
Najbardziej klasyczna wersja zawiera jedynie oliwę, sól morską i świeży rozmaryn. To minimalistyczne podejście idealnie podkreśla jakość składników.
Pizza bianca to idealna baza do eksperymentów. Świetnie komponuje się z kremowym serem ricotta, mozzarellą di bufala, pieczonym czosnkiem, a także sezonowymi warzywami, np. grillowaną cukinią czy karczochami.
W rzymskich piekarniach pizza bianca jest sprzedawana na wagę i często jedzona „na sucho” lub przekrojona i wypełniona szynką, np. prosciutto crudo. To lokalna wersja kanapki.
Ze względu na brak pomidorów, pizza bianca idealnie nadaje się dla osób z nietolerancją kwasów zawartych w pomidorach.
W nowoczesnych interpretacjach dodaje się do niej nawet trufle, pesto z rukoli, figi czy miód. Pizza bianca zyskała drugie życie w kreatywnych wersjach serwowanych przez szefów kuchni.
Sprawdź takkże inne przepisy na pizzę.