Klasyczna propozycja, czyli pizza z szynką i szpinakiem. Klasyczna drożdżowa. No ale coś za coś. W niecałe 2 godzinki masz gotową fajną, smaczną pizzę. No na samych dobrych chęciach to nie urośnie. Szczęściu trzeba pomóc. W tym przypadku drożdżami. Ciasto wychodzi miękkie i chrupiące. Dla mnie to była pierwsza samodzielna pizza od dłuższego czasu. I jestem z niej zadowolony. Ty też będziesz. Buon appetito!
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas wyrastania ciasta 1 godzina godzinę 10 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 40 minuty minut
Składniki na ciasto:
- 12 g świeżych drożdży lub 3 g suchych drożdży
- 120 g mąki typu 00
- 70 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oliwy
- Szczypta soli
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 średnie pomidory ok. 100 g
- 1 g soli
- garść bazylii
Dodatki do pizzy:
- 100 g świeżego szpinaku
- 50 g szynki Cotto 2 duże plastry
- 100 g tartego żółtego sera
- garść orzechów ziemnych
Przygotowanie rozczynu:
Drożdże oraz cukier wsyp do miseczki. Następnie zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Całkowicie rozpuść drożdże.
Dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Zmiksuj pomidory blenderem.
Dodaj sól i posiekaną bazylię.
Wymieszaj całość i odstaw do lodówki.
Przygotowanie ciasta na pizzę:
Mąkę wymieszaj z solą i przesiej na stolnicę.
Zrób wgłębienie na środku i wlej przygotowany rozczyn.
Zagarniaj łyżką mąkę do środka i mieszaj z rozczynem.
Dodaj oliwę i wymieszaj.
Po połączeniu składników wyrabiaj przez 15 minut, aż ciasto na pizzę będzie elastycznie i gładkie.
Wyrastanie ciasta na pizzę:
Po wyrobieniu włóż ciasto na pizze do dużej miski i przykryj suchą ściereczką.
Zostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stopnicę i zagnieć przez chwilę.
Uformuj kulkę z ciasta i odłóż na 6-7 minut pod ściereczkę. Przez ten czas ciasto na pizzę jeszcze trochę wyrośnie.
Pieczenie ciasta na pizzę:
Przygotuj spód od tortownicy o średnicy 21-23 cm. W zależności od średnicy pizza będzie mieć różną grubość.
Posmaruj spód tortownicy oliwą.
Połóż ciasto na spód, spłaszcz kulkę i zacznij rozciągać palcami na boki. Na początku może sprężynować i wracać do pierwotnej formy. Nie zrażaj się tym. Nie spiesz się. Odczekaj chwilkę i rozciągaj dalej.
Po rozciągnięciu na szerokość tortownicy uformuj mały wałeczek na obwodzie.
Posmaruj ciasto cienką warstwą sosu pomidorowego.
Wyłóż plastry szynki, posyp szpinakiem, żółtym serem i posiekanymi orzechami ziemnymi.
Nastaw piekarnik na min. 250 stopni.
Przez czas nagrzewania piekarnika pozostaw ciasto na blacie do wyrośnięcia.
Piecz ciasto przez 10 minut.
A żeby nie było wtopy i rozczarowania, mam dla Ciebie kilka wskazówek.
Wysoka temperatura zabija drożdże, dlatego nie wlewaj do nich gorącej wody.
Możesz kupić gotowy sos pomidorowy i doprawić solą. Sprawdź tylko, czy już nie został posolony. Złota zasada brzmi - na 100 g pomidorów 1 g soli.
Pamiętaj, żeby nie wałkować ciasta na pizzę. To zniszczy pęcherzyki powietrza i w efekcie ciasto nie wyrośnie.
Pełną dowolność masz za to w kwestii składników. Zamiast żółtego sera możesz także użyć mozzarelli. Zamiast sosu pomidorowego, posmaruj śmietanowym lub... pesto. Chcesz ananasa? Nie krępuj się. Nikomu nie powiem. :) Jak ja robię pizzę dla mojej Mamy, to nie ma opcji, żeby tam było ananasa.