Posiekaj cebulę w drobną kostkę.
Masło podziel na dwie równe części.
Wrzuć połowę masła na rozgrzaną patelnię.
Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj przez ok. 5 minut. Uważaj, żeby nie przypalić cebulki, bo stanie się gorzka.
Wsyp ryż na patelnię i dobrze wymieszaj.
Podsmażaj przez ok. 3 minuty, mieszając kilka razy.
Wlej taką ilość gorącego bulionu, aby zakryć cały ryż.
Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając.
Dolewaj bulionu, kiedy ryż zacznie go wchłaniać.
Gotuj przez 15-18 minut, aż ryż będzie al dente (miękki na zewnątrz i nieco twardawy w środku).
Pod koniec gotowania dodaj kurkumę i dokładnie wymieszaj.
Skosztuj ryż. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
Następnie dodaj obrany bób. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Dodaj masło i ponownie wymieszaj.
Wyłącz ogień i zestaw patelnię z palnika.
Odczekaj minutę i dodaj starty ser (zostaw odrobinę sera do dekoracji). Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.