Puść wodze fantazji. Dziś nie daję Ci ryby na talerzu, a wędkę do jej złowienia. Do risotto alle carote możesz dodać dowolne warzywa. Od Ciebie zależy, jaką potrawę stworzysz. Ja wybrałem najbardziej podstawową wersję. Ty możesz każdą inną, jaka tylko przyjdzie Ci do głowy.
Łączny czas 40 minuty minut
- 200 g ryżu arborio
- 100 g masła
- 800 ml bulionu warzywnego
- 30 g startego parmezanu lub grana padano
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeży koperek lub natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie risotto z marchewką:
Posiekaj cebulę na drobną kostkę, a marchewkę na nieco większą.
Zagotuj bulion w garnku.
Dodaj połowę masła na rozgrzaną patelnię.
Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i podsmażaj przez chwilę.
Następnie dodaj marchewkę i podsmażaj przez 2-3 minuty pod przykryciem.
Na patelnię wrzuć cały ryż. Smaż kolejne 2-3 minuty, często mieszając. W międzyczasie dodaj sok z cytryny.
Wlej 2-3 chochle bulionu, aby płyn przykrył cały ryż.
Gotuj na małym ogniu przez 15-18 minut. Często mieszaj i dolewaj kolejne porcje bulionu.
Pod koniec gotowania dodaj resztę masła. Wymieszaj dokładnie składniki.
Spróbuj. Dopraw solą i pieprzem.
Zestaw patelnię z ognia. Odczekaj 2-3 minuty i dodaj starty parmezan. Wymieszaj dokładnie całość.
Podanie risotto alle carote:
Risotto wyłóż na talerz.
Posyp resztką startego parmezanu.
Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Udekoruj świeżo siekanym koperkiem.
To najprostsza wersja risotto. Wszystkie inne są... równie proste. Wymagają tylko więcej składników. A co możesz dodać do risotto z marchewką? Seler, pietruszka, brokuł, a nawet brukselka. w tym przypadku sky is the limit. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni i preferencji kulinarnych. Weź też pod uwagę czas obróbki termicznej poszczególnych warzyw.
Marchewkę, pietruszkę, cebulę i selera możesz podsmażać od samego początku. Brokuła warto wrzucić dopiero pod koniec, żeby się nie rozpadł. A może risotto z fasolką szparagową? Jesienna wersja z dynią? To danie nigdy Ci się nie znudzi, ponieważ ma różne oblicza. Sam możesz je tworzyć.
Po co sok z cytryny w risotto z marchewką? Przede wszystkim ma odświeżać całą potrawę. Pamiętaj, że w risotto jest dużo masła i parmezanu. To sprawia, że danie może być trochę ciężkie. Oczywiście warzywa w pewnym stopniu to balansują. Sok z cytryny lub ocet jabłkowy odpowiadają za mocno świeże akcenty. Jeśli nie przesadzisz z sokiem z cytryny, to uzyskasz naprawdę fajny efekt. Jeśli przesadzisz, cytryna zdominuje całą potrawę. W efekcie przestaniesz czuć inne składniki. Risotto z marchewką stanie się bardzo płaskie.
Czy w tym daniu można coś popsuć? Oczywiście. :) Uważaj na czas smażenia cebuli i tostowania ryżu. Spalona cebula będzie gorzka. Zbyt mocno zesmażony ryż będzie gorzej wchłaniał bulion. Risotto nie powinno być zbyt zwarte. Nie wygotowuj bulionu do ostatniej kropli. Pamiętaj, że za chwilę dodasz jeszcze masło i parmezan, które zagęszczą danie.