Cofnij
Spaghetti z cukinią! Moja pierwsza myśl? Fajne, ale te dwa składniki to za mało. Dla mnie to połączenie brzmiało sucho. Dlatego zacząłem kombinować. Pomidory suszone - to oczywiste, bo je uwielbiam. Sos pomidorowy? Nie, za dużo tego ostatnio. Może pesto? Razem z pomidorami w oleju to już będzie za tłusto. Na czym się skończyło? Sprawdź listę składników na spaghetti con zucchine. Też pewnie masz je w domu!
Łączny czas 40 minuty
Rodzaj Włoskie makarony
Porcje 2
Kalorie 450 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 160 g makaronu spaghetti
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pomidorów suszonych krojonych z oleju
  • 20 g startego grana padano
  • garść orzechów włoskich
  • garść świeżej bazylii
  • olej z pomidorów suszonych
  • sól
  • pieprz

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie składników na spaghetti z cukinią:

  • Cukinię pokrój w cienkie paski. Najlepiej użyj do tego tarki. Wybierz te szerokie oczka na bocznej ściance targi. Możesz także użyć obieraczki do warzyw.
    składniki na spaghetti z cukinią
  • Posiekaj drobno czosnek i liście bazylii.
  • Posiekaj drobno orzechy włoskie, wrzuć na rozgrzaną patelnią i podprażaj przez ok. 2 minuty. Nie zapomnij przemieszać kilka razy.
    prażenie orzechów włoskich

Gotowanie makaronu spaghetti:

  • Zagotuj wodę w garnku. Pamiętaj o proporcjach - 1 litr wody na 100 gram makaronu.
  • Wsyp łyżeczkę soli do gotującej się wody i wymieszaj łyżką.
  • Dodaj makaron. Gotuj o 1 minutę krócej, niż podano na opakowaniu.
  • Pod koniec gotowania odlej 2 chochelki wody do osobnej szklanki. Przyda Ci się do sosu.
  • Po ugotowaniu odcedź makaron, ale nie przelewaj go zimną wodą.

Przygotowanie sosu do spaghetti con zucchine:

  • Sos zacznij przygotowywać od razu po wrzuceniu makaronu do wrzącej wody.
    gotowanie makaronu do spaghetii z cukinią
  • Na patelni rozgrzej zalewę olejową z pomidorów suszonych.
  • Wrzuć cukinię na rozgrzany tłuszcz. Podsmażaj 2-3 minuty, często mieszając.
  • Dodaj czosnek i pomidory suszone. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną bazylię.
  • Wlej odstawioną wcześniej wodę z makaronu. Wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj cały makaron i wymieszaj wszystkie składniki.
    przygotowanie spaghetti z cukinią
  • Poczekaj, aż nadmiar wody się zredukuje i wyłącz ogień.
  • Po chwili dodaj starty ser oraz orzechy i wymieszaj dokładnie całość.

Podanie spaghetti z cukinią:

  • Makaron wyłóż na talerze do spaghetti.
    spaghetti z cukinią
  • Posyp resztką orzechów i startego sera. Dopraw pieprzem i udekoruj świeżą bazylią.

To może Cię zainteresować...

Zanim opowiem Ci, dlaczego użyłem samych produktów z biedronki, mała ciekawostka.
Cukinia to właściwie mała, niedojrzała dynia. Do XX wieku była nazywana „włoską dynią„. Otóż ogrodnicy ze słonecznej Italii w XVIII wieku wybrali grupę odmian, które miały niewielkie rozmiary i intensywnie owocowały. Tak powstała uprawna odmiana cukinii. Ma błyszczącą skórkę, zawiera dużo wody i można ją jeść jeszcze przed dojrzeniem. Doskonale Ci znana cukinia to w gruncie rzeczy dynia, która została poddana procesowi hybrydyzacji.
A co z tą Biedronką? Właściwie nic wielkiego. W kuchni używam różnych produktów. Akurat padło na te z Biedronki. Choć muszę przyznać, że bardzo lubię to spaghetti. Przede wszystkim dlatego, że jest grubsze od innych marketowych produktów. Właściwie bazylia też jest z Biedronki. Przesadzona do większej doniczki i trzymana na balkonie. Świetnie się rozwinęła. W domu niestety szybko więdła.
Spaghetti z cukinią to typowy szybki obiad. Na przygotowanie potrzebujesz 30-40 minut. Składników jest niewiele, a smakowo wychodzi naprawdę bardzo fajne danie. Orzechy włoskie możesz zastąpić orzeszkami ziemnymi.
Aha, jeszcze jedno. Nie musisz się ściśle trzymać przepisu. Zamiast pomidorów suszonych możesz dodać pesto. Zamiast bazylii wrzucić szpinak. Sprawdź, co akurat masz w lodówce. Może będzie pasować do Twojej wersji spaghetti con zucchine.
Tak więc, jeśli z lodówki uśmiecha się do Ciebie cukinia, na którą za bardzo nie masz pomysłu, to... już masz. Buon appetito!