Cofnij
W tym daniu jest wszystko to, co kocham. No prawie wszystko. :) Domowy makaron, świeże kurki, biały sos i mięsna wkładka. Skoro jest ładne i smaczne, To pewnie musi być trudne? No właśnie nie.
Łączny czas 40 minuty
Rodzaj Włoskie makarony
Porcje 1
Kalorie 950 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

Składniki na tagliatelle z kurkami:

  • 80 g makaronu tagliatelle
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 100 g sosu śmietanowego
  • 30 g masła

Składniki na sos śmietanowy:

  • 50 g serka mascarpone
  • 50 g śmietany 18%
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 3 łyżeczki startego sera grana padano
  • sól
  • pieprz

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie sosu śmietanowego do tagliatelle z kurkami:

  • Do pojemnika dodaj mascarpone, śmietanę, grana padano, bazylię, sól i pieprz.
    składniki na tagliatelle z kurkami
  • Zmiksuj wszystkie składniki blenderem na gładką masę.
  • Przygotowanie tagliatelle z kurkami:
  • Wstaw wodę na makaron (1 litr wody na 100 g makaronu).
  • Do gotującej się wody dodaj łyżeczkę soli.
  • Wrzuć makaron i gotuj przez 8 minut.
  • Odlej pół szklanki wody z gotującego się makaronu.
  • Po ugotowaniu odcedź makaron, ale nie przelewaj go wodą.

Przygotowanie sosu do tagliatelle z kurkami:

  • Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.
  • Wrzuć kurki i podsmażaj kilka minut.
  • Dodaj pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę.
    smażenie kurek i piersi z kurczaka
  • wymieszaj składniki i podsmażaj kolejnych kilka minut.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Wlej sos śmietanowy i dokładnie wymieszaj składniki.
  • Dodaj ugotowany makaron i odrobinę wody ze szklanki.
  • Wymieszaj dokładnie, aż makaron oblepi się sosem.

Podanie tagliatelle z kurkami:

  • Makaron wyłóż na talerz.
    podanie tagliatelle z kurkami
  • Posyp grana padano i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Udekoruj świeżą bazylią.

To może Cię zainteresować...

Tagliatelle z kurkami nazwałem daniem z resztek. Pomysł na nie powstał z... braku pomysłu. Miałem resztkę kurek, domowego makaronu i sosu białego do pizzy. Wyrzucić? Absolutnie! Trzeba wykorzystać! I tak powstało bardzo fajne danie. Proste, efektowne  i smaczne. Ty nie musisz mieć tych resztek w domu, ale możesz je łatwo zdobyć.
Kurki zbierzesz podczas spaceru w lesie lub kupisz w markecie. Możesz też użyć innych grzybów. Poza sezonem sięgnij po suszone prawdziwki. Makaron będzie mega aromatyczny. Pieczarki... no mi tu nie pasują, ale jeśli lubisz, to spróbuj też z pieczarkami. :)
Sos śmietanowy przygotujesz szybko według podanego przeze mnie przepisu. Ten sos śmietanowy jest podwójnie resztkowy. Pierwotnie powstał z resztki śmietany i mascarpone. Przygotowałem go do pizzy. Zostało trochę, więc użyłem do tagliatelle. Do tego sosu możesz także dodać soku z cytryny. Zyska fajną świeżość.
Domowe tagliatelle. Zostało mi trochę z dnia poprzedniego. Możesz użyć sklepowego makaronu lub... przygotować tagliatelle samodzielnie. To bardzo proste. Tutaj nie będę się rozpisywał. Mam dla Ciebie osobny artykuł z instrukcją krok po kroku, jak przygotować domowy makaron włoski. Zamiast tagliatelle możesz użyć szerszego pappardelle lub rigatoni. Twój wybór.