W tym daniu jest wszystko to, co kocham. No prawie wszystko. :) Domowy makaron, świeże kurki, biały sos i mięsna wkładka. Skoro jest ładne i smaczne, To pewnie musi być trudne? No właśnie nie.
Łączny czas 40 minuty minut
Składniki na tagliatelle z kurkami:
- 80 g makaronu tagliatelle
- 100 g piersi z kurczaka
- 50 g świeżych lub mrożonych kurek
- 100 g sosu śmietanowego
- 30 g masła
Składniki na sos śmietanowy:
- 50 g serka mascarpone
- 50 g śmietany 18%
- 1 garść świeżej bazylii
- 3 łyżeczki startego sera grana padano
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu śmietanowego do tagliatelle z kurkami:
Do pojemnika dodaj mascarpone, śmietanę, grana padano, bazylię, sól i pieprz.
Zmiksuj wszystkie składniki blenderem na gładką masę.
Przygotowanie tagliatelle z kurkami:
Wstaw wodę na makaron (1 litr wody na 100 g makaronu).
Do gotującej się wody dodaj łyżeczkę soli.
Wrzuć makaron i gotuj przez 8 minut.
Odlej pół szklanki wody z gotującego się makaronu.
Po ugotowaniu odcedź makaron, ale nie przelewaj go wodą.
Przygotowanie sosu do tagliatelle z kurkami:
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.
Wrzuć kurki i podsmażaj kilka minut.
Dodaj pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę.
wymieszaj składniki i podsmażaj kolejnych kilka minut.
Dopraw solą i pieprzem.
Wlej sos śmietanowy i dokładnie wymieszaj składniki.
Dodaj ugotowany makaron i odrobinę wody ze szklanki.
Wymieszaj dokładnie, aż makaron oblepi się sosem.
Podanie tagliatelle z kurkami:
Tagliatelle z kurkami nazwałem daniem z resztek. Pomysł na nie powstał z... braku pomysłu. Miałem resztkę kurek, domowego makaronu i sosu białego do pizzy. Wyrzucić? Absolutnie! Trzeba wykorzystać! I tak powstało bardzo fajne danie. Proste, efektowne i smaczne. Ty nie musisz mieć tych resztek w domu, ale możesz je łatwo zdobyć.
Kurki zbierzesz podczas spaceru w lesie lub kupisz w markecie. Możesz też użyć innych grzybów. Poza sezonem sięgnij po suszone prawdziwki. Makaron będzie mega aromatyczny. Pieczarki... no mi tu nie pasują, ale jeśli lubisz, to spróbuj też z pieczarkami. :)
Sos śmietanowy przygotujesz szybko według podanego przeze mnie przepisu. Ten sos śmietanowy jest podwójnie resztkowy. Pierwotnie powstał z resztki śmietany i mascarpone. Przygotowałem go do pizzy. Zostało trochę, więc użyłem do tagliatelle. Do tego sosu możesz także dodać soku z cytryny. Zyska fajną świeżość.
Domowe tagliatelle. Zostało mi trochę z dnia poprzedniego. Możesz użyć sklepowego makaronu lub... przygotować tagliatelle samodzielnie. To bardzo proste. Tutaj nie będę się rozpisywał. Mam dla Ciebie osobny artykuł z instrukcją krok po kroku, jak przygotować domowy makaron włoski. Zamiast tagliatelle możesz użyć szerszego pappardelle lub rigatoni. Twój wybór.