Cofnij
Tortelini agli asparagi, czyli tortellini ze szparagami. Do tego suszone pomidory, pomidorki koktajlowe i chrupiąca szynka dojrzewająca. Różne smaki, różne tekstury i jedno, bardzo pozytywne wrażenie podczas jedzenia. Buon appetito!
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Włoskie pierożki
Porcje 2
Kalorie 400 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 200 g tortellini z dowolnym nadzieniem
  • 250 g zielonych szparagów
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • 1 łyżka pomidorów suszonych w oleju
  • garść pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii

Jak to zrobić?
 

Gotowanie tortellini:

  • Zagotuj wodę w garnku.
  • Dodaj łyżeczkę soli do gotującej się wody.
  • Wrzuć tortellini i gotuj o 1 minutę krócej, niż podano na opakowaniu.
  • Odlej szklankę gotującej się wody i odstaw na później.
  • Po ugotowaniu odcedź, ale nie przelewaj wodą.

Gotowanie szparagów:

  • Zagotuj wodę w małym garnku.
  • Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów.
  • Dodaj łyżeczkę soli do gotującej się wody.
  • Włóż szparagi do garnka tak, aby główki znajdowały sie ponad powierzchnią wody.
  • Gotuj 4-5 minut. Szparagi mają być al dente.

Przygotowanie składników na tortellini agli asparagi:

  • Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  • Plastry szynki pokrój na mniejsze kawałki.
  • Ugotowane szparagi pokrój na mniejsze kawałki.

Przygotowanie tortellini ze szparagami:

  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
    przygotowanie tortellini ze szparagami
  • Dodaj szparagi oraz szynkę.
  • Podsmażaj przez chwilę.
  • Dodaj pomidorki koktajlowe i pomidory suszone.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i oregano.
  • Na patelnię dodaj tortellini i podlej wodą z gotowania pierożków.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.

Podanie tortellini agli asparagi:

  • Tortellini ze szparagami wyłóż na talerz.
    tortellini ze szparagami
  • Udekoruj pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.
    kęs tortellini ze szparagami

To może Cię zainteresować...

Tortellini ze szparagami to szybkie i smaczne danie. O ile oczywiście masz już gotowe tortellini. Ja miałem z serem. Przepis na tortellini znajdziesz także na moim blogu.
Tortellini agli asparagi zawiera wszystko, co najlepsze w kuchni włoskiej. Są tam tortellini, szparagi, pomidory suszone i szynka dojrzewająca. Bardzo fajne połączenie smaków i tekstur. Intensywność szynki przełamana kwaskowatością pomidorków koktajlowych. Tortellini ugotowane al dente z łagodnym farszem. Do tego wyraziste pomidory suszone. No i tekstury - mięciutkie pierożki, soczyste pomidorki i chrupiąca szynka. To wszystko bardzo fajnie się żuje i smakuje.
Teraz kilka uwag dotyczących samego przygotowania:
Szparagi gotuj krótko. Dzięki temu będą fajnie chrupiące i nierozgotowane. Pamiętaj, że będziesz je jeszcze przez chwilę podsmażać na patelni. Podczas gotowania główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. To najdelikatniejsza część szparaga, więc najlepiej gotować ja na parze.
Szynka dojrzewająca - tu kieruj się swoimi preferencjami. Pokrój plastry na mniejsze kawałki. Podsmażaj, aby zachowały soczystość, ale też zyskały chrupkość.
Pomidorki koktajlowe połóż na patelnię tak, jak na zdjęciu. Fajnie się podsmażą, ale nie rozpadną. Tutaj też nie przesadzaj z czasem. Krótkie podsmażanie, to synonim tortellini ze szparagami.
QR Code linking back to recipe