Cofnij
Tiramisu to ferrari wśród włoskich deserów. Taki must have. No i przede wszystkim genialnie smakuje. Czy trudno je zrobić? Wymaga uwagi i dobrej jakości składników. Sama technika wykonania nie sprawi Ci problemów. Smak z pewnością wynagrodzi cały wysiłek i długi czas oczekiwania. Spróbuj raz klasycznego włoskiego tiramisu, a zakochasz się w tym smaku. Buon appetito!
Czas przygotowania 1 godzina
Chłodzenie w lodówce 12 godziny
Łączny czas 13 godziny
Rodzaj Włoskie desery
Porcje 4
Kalorie 630 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 białka
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 200 g biszkoptów
  • 250 ml mocnego espresso
  • kakao

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie masy do tiramisu:

  • Zagotuj wodę w czajniku. Zalej jajka w skorupce wrzątkiem na 10 sekund. Następnie schłodź zimną wodą i wytrzyj. W ten sposób wyeliminujesz bakterie.
    składniki na tiramisu
  • Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białek.
  • Do miski dodaj żółtka, całe jajko i cukier.
  • Umieść miskę w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotująca się wodą).
    ubijanie żółtek w kąpieli wodnej
  • Ubijaj mikserem przez 6-8 minut lub do momentu, aż masa zrobi się jasna i gęsta. Trochę jak kogel-mogel.
    ubijanie żółtek w kąpieli wodnej
  • Zdejmij miskę znad kąpieli i jeszcze chwilę ubijaj masę.
  • Odstaw miskę do lekkiego przestudzenia.
  • Do przestudzonej masy dodaj mascarpone w 2-3 porcjach.
  • Mieszaj delikatnie szpatułką lub mikserem na niskich obrotach do uzyskania gładkiego kremu.
  • W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Następnie delikatnie wmieszaj pianę do masy jajecznej z mascarpone. Nigdy odwrotnie.
    mieszanie żółtek z ubitymi białkami
  • Mieszaj do momentu, aż masa stanie się jednolita.

Przygotowanie warstwy biszkoptowej do tiramisu:

  • Zaparz espresso (ja zrobiłem kawę z 4 łyżeczek) i odstaw do ostudzenia.
  • Przygotuj blaszkę lub naczynie żaroodporne (wymiary ok. 24x28 cm lub proporcjonalne).
  • Blachę wyłóż folią spożywczą. Naczynia żaroodpornego nie musisz wykładać folią
  • Folia ma zabezpieczyć deser przed kontaktem z blachą.
  • Maczaj herbatniki w kawie na dosłownie pół sekundy i układaj na blaszce pierwszą warstwę.
  • Po ułożeniu pierwszej warstwy wylej na biszkopty połowę masy do tiramisu.
  • Rozprowadź ją równomiernie szpatułką.
  • Ułóż drugą warstwę biszkoptów zamoczonych w espresso.
  • Wylej resztę masy i rozprowadź szpatułką.
  • Odstaw do lodówki na całą noc.

Podanie tiramisu:

  • Tiramisu posyp z wierzchu warstwą kakao.
  • Pokrój w kostkę i wyłóż na talerzyki.
    tiramisu

To może Cię zainteresować...

Tiramisu to deser na surowych jajkach. Dlatego podczas przygotowania powinieneś przestrzegać kilku zasad. W pierwszej kolejności sparz całe jajka. Wyeliminuje bakterie znajdujące się na skorupce.
A co z bakteriami, które mogą być w środku? Tutaj musisz przeprowadzić proces pasteryzacji, czyli podgrzać masę jajeczną do 70-75 stopni. Robisz to w kąpieli wodnej. Czy jajka nie zetną się w tej temperaturze? Nie. Dlaczego?
  • Białka w jajkach zaczynają się ścinać dopiero w 80-85 stopniach.
  • Dodatek cukru jeszcze podnosi ten próg.
  • Temperatura w kąpieli wodnej wzrasta stopniowo, a nie skokowo. To także zapobiega ścinaniu się masy.
  • No i będziesz cały czas ubijać jajka.
Temperaturę możesz kontrolować termometrem kuchennym.
Przed ubijaniem białek koniecznie wyczyść mieszadła miksera. Czas ubijania białek jest bardzo różny. Zdarzyło mi się już ubić sztywną piane w nieco ponad minutę. Czasem zajmuje to zdecydowanie dłużej. Wszystko zależy od świeżości jajek.
Podczas mieszania masy jajecznej z pianą zachowaj ostrożność. Rób to delikatnie i powoli, aby nie zniszczyć puszystej struktury białka. Kiedy masa będzie już jednolita, przestań mieszać. To nie może trwać zbyt długo.
Ważne w tym przepisie jest dobre planowanie. Dlatego espresso przygotuj z wyprzedzeniem, ponieważ będzie potrzebować czasu na ostygnięcie.
Po przygotowaniu masy od razu wykładaj ją na biszkopty. Jeśli musisz odstawić masę do lodówki, to tylko na chwilę. Przy dłuższym przechowywaniu masa może stężeć i będzie ją trudniej rozsmarować na biszkoptach.