Zagotuj wodę w czajniku. Zalej jajka w skorupce wrzątkiem na 10 sekund. Następnie schłodź zimną wodą i wytrzyj. W ten sposób wyeliminujesz bakterie.
Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białek.
Do miski dodaj żółtka, całe jajko i cukier.
Umieść miskę w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotująca się wodą).
Ubijaj mikserem przez 6-8 minut lub do momentu, aż masa zrobi się jasna i gęsta. Trochę jak kogel-mogel.
Zdejmij miskę znad kąpieli i jeszcze chwilę ubijaj masę.
Odstaw miskę do lekkiego przestudzenia.
Do przestudzonej masy dodaj mascarpone w 2-3 porcjach.
Mieszaj delikatnie szpatułką lub mikserem na niskich obrotach do uzyskania gładkiego kremu.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie delikatnie wmieszaj pianę do masy jajecznej z mascarpone. Nigdy odwrotnie.
Mieszaj do momentu, aż masa stanie się jednolita.