Pulpety po włosku w sosie pomidorowym. Lekki, smaczny i uniwersalny obiad. Możesz go podać z makaronem, ryżem lub zapieczonymi ziemniakami w wersji typowo polskiej. Buon appetit!
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
- 400 g drobiowego mięsa mielonego
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory suszone z zalewy olejowej
- oliwa z oliwek
- starty grana padano lub parmezan
- suchy chleb
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
Przygotowanie polpette al sugo:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Mięso wrzuć do miski. Dodaj roztrzepane jajko, cebulę, starty grana padano, sól, pieprz i oregano.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę zmielonego suchego chleba.
Odstaw masę do lodówki na pół godziny, żeby smaki się przeniknęły.
Uformuj pulpety i układaj w rękawie do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (grzanie góra dół).
Zapiekaj pulpety po włosku przez 25 minut.
Przygotowanie sosu pomidorowego do pulpetów po włosku:
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekany czosnek.
Podsmażaj przez chwilę, aż poczujesz zapach czosnku, a następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę.
Dodaj sól, pieprz i posiekaną świeżą bazylię.
Trzymaj na ogniu, aż nadmiar płynu się zredukuje.
Podanie polpette al sugo:
Na półmisek wylej cały sos, a następnie ułóż na nim pulpety.
Udekoruj świeżą bazylią.
Pulpety podawaj z ulubionym dodatkiem - makaron, ryż, zapiekane ziemniaki lub frytki.
Możesz dodatkowo posypać je startym grana padano.
Polpette al sugo, czyli pulpety włoskie to świetny pomysł na obiad. Czas przygotowania to 1,5 godziny, ale 2/3 tego czasu to odpoczynek mięsa w lodówce i pieczenie. Ty poświęcisz temu daniu zaledwie 30 minut.
Fajnym dodatkiem do pulpetów po włosku są pomidory suszone w zalewie olejowej. Nadają chudemu mięsu drobiowemu zdrowej tłustości. Druga ważna kwestia to bułka tarta, a w zasadzie jej brak. Jeśli już muszę dodać czegoś do zbyt rzadkiej masy na pulpety, to wybieram suchy chleb. Dodatek bułki tartej sprawia, że pulpety po upieczeniu mogą być zbyt suche i twarde. Przy chlebie nie ma tego problemu.
Masz jeszcze jakieś inne ulubione dodatki? Może szpinak czy suszone grzyby? Możesz nimi wzbogacić smak pulpetów po włosku i przygotować ich własną wersję.
Do pulpetów po włosku możesz dodać także pikantny sos pomidorowy arrabbiata lub inny ulubiony.