Cofnij
Pulpety po włosku w sosie pomidorowym. Lekki, smaczny i uniwersalny obiad. Możesz go podać z makaronem, ryżem lub zapieczonymi ziemniakami w wersji typowo polskiej. Buon appetit!
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Włoskie dania
Porcje 2
Kalorie 485 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 400 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory suszone z zalewy olejowej
  • oliwa z oliwek
  • starty grana padano lub parmezan
  • suchy chleb
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie polpette al sugo:

  • Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
    składniki na włoskie pulpety
  • Mięso wrzuć do miski. Dodaj roztrzepane jajko, cebulę, starty grana padano, sól, pieprz i oregano.
  • Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę zmielonego suchego chleba.
  • Odstaw masę do lodówki na pół godziny, żeby smaki się przeniknęły.
  • Uformuj pulpety i układaj w rękawie do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (grzanie góra dół).
  • Zapiekaj pulpety po włosku przez 25 minut.

Przygotowanie sosu pomidorowego do pulpetów po włosku:

  • Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekany czosnek.
    sos pomidorowy do włoskich pulpetów
  • Podsmażaj przez chwilę, aż poczujesz zapach czosnku, a następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę.
  • Dodaj sól, pieprz i posiekaną świeżą bazylię.
  • Trzymaj na ogniu, aż nadmiar płynu się zredukuje.

Podanie polpette al sugo:

  • Na półmisek wylej cały sos, a następnie ułóż na nim pulpety.
    pulpety po włosku
  • Udekoruj świeżą bazylią.
  • Pulpety podawaj z ulubionym dodatkiem - makaron, ryż, zapiekane ziemniaki lub frytki.
  • Możesz dodatkowo posypać je startym grana padano.

To może Cię zainteresować...

Polpette al sugo, czyli pulpety włoskie to świetny pomysł na obiad. Czas przygotowania to 1,5 godziny, ale 2/3 tego czasu to odpoczynek mięsa w lodówce i pieczenie. Ty poświęcisz temu daniu zaledwie 30 minut.
Fajnym dodatkiem do pulpetów po włosku są pomidory suszone w zalewie olejowej. Nadają chudemu mięsu drobiowemu zdrowej tłustości. Druga ważna kwestia to bułka tarta, a w zasadzie jej brak. Jeśli już muszę dodać czegoś do zbyt rzadkiej masy na pulpety, to wybieram suchy chleb. Dodatek bułki tartej sprawia, że pulpety po upieczeniu mogą być zbyt suche i twarde. Przy chlebie nie ma tego problemu.
Masz jeszcze jakieś inne ulubione dodatki? Może szpinak czy suszone grzyby? Możesz nimi wzbogacić smak pulpetów po włosku i przygotować ich własną wersję.
Do pulpetów po włosku możesz dodać także pikantny sos pomidorowy arrabbiata lub inny ulubiony.