Cofnij
Prosto, szybko, ostro i smacznie. To nie recenzja filmu dla dorosłych. To Spaghetti all arrabbiata. Danie, które przygotujesz maksymalnie w 30 minut. Tylko 4 podstawowe składniki. Dla chętnych jeszcze starty ser i natka pietruszki. Spróbuj koniecznie i zakochaj się w tej pomidorowej ostrości. Buon appettito!
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Włoskie makarony
Porcje 1
Kalorie 520 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 80 g makaronu spaghetti
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 papryczki chili
  • 1 łyżka mascarpone
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • natka pietruszki
  • starty parmezan lub Grana Padano

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie składników na spaghetti all arrabbiata:

  • Pomidory sparz we wrzątku przez ok. 30 sekund. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
    składniki na spaghetti all arrabbiata
  • Czosnek i papryczkę chili posiekaj drobno.
  • Posiekaj natkę pietruszki i zetrzyj parmezan.

Gotowanie makaronu:

  • W garnku zagotuj wodę. Pamiętaj o proporcjach – 1 litr wody na 100 gram makaronu.
  • Dodaj łyżeczkę soli do gotującej się wody.
  • Wrzuć makaron i gotuj o minutę krócej, niż podano na opakowaniu.
  • Przygotowanie sosu arrabbiata:
  • Dodaj papryczkę chili i czosnek. Smaż przez chwilę, aż poczujesz intensywny zapach czosnku.
  • Dodaj pomidory i dopraw szczyptą soli.
  • Trzymaj sos na ogniu, aż nadmiar płynu się zredukuje.

Połączenie składników:

  • Odcedź ugotowany makaron. Nie wylewaj wody po makaronie.
    gotowanie spaghetti all arrabbiata
  • Dodaj 1-2 chochlę wody na patelnię i wrzuć na nią makaron.
  • Wymieszaj dokładnie składniki.
  • Dodaj natkę pietruszki i starty parmezan.
  • Mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji sosu.

Podanie spaghetti all arrabbiata:

  • Wyłóż spaghetti all arrabiata na talerz.
    makaron spaghetti all arrabbiata
  • Posyp startym parmezanem.
  • Dodaj na wierzch łyżkę mascarpone.
  • Posyp natką pietruszki i skrop oliwą.

To może Cię zainteresować...

Lubisz pikantne dania? Spaghetti all arrabbiata będzie strzałem w dziesiątkę. Szybko poczujesz ogień papryczki chili. Spaghetti z ostrym sosem pomidorowym to klasyk włoskiej kuchni. A klasyki kuchni włoskiej są często bardzo proste. Spaghetti all arrabbiata przygotowujesz w pół godzinki. No, chyba że jednocześnie ogarniasz inne rzeczy w kuchni. :)
Chyba najważniejsza kwestia - ostrożnie z papryczką chili. Ona jest naprawdę ostra. Bardzo łatwo przesadzić z ilością. Ja do spaghetti all arrabbiata dla dwóch osób dodaję pół średniej papryczki chili. Oczywiście jest to bardzo indywidualna kwestia. Najlepiej po prostu spróbuj i wyczuj idealną dla siebie ostrość.
W oryginalnym przepisie nie ma mascarpone. Ja jednak mam ostatnio fazę na dodawania tego serka do różnych makaronów. Tutaj pasuje idealnie. Mascarpone niweluje ostrość papryczki chili, a przy tym nadaje całej potrawie przyjemnej kremowości.
I to tyle moich rad na temat spaghetti all arrabbiata. A jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz makaronowych nitek, to wypróbuj książki. Sprawdź przepis na pappardelle all arrabbiata.