Prosto, szybko, ostro i smacznie. To nie recenzja filmu dla dorosłych. To Spaghetti all arrabbiata. Danie, które przygotujesz maksymalnie w 30 minut. Tylko 4 podstawowe składniki. Dla chętnych jeszcze starty ser i natka pietruszki. Spróbuj koniecznie i zakochaj się w tej pomidorowej ostrości. Buon appettito!
Łączny czas 30 minuty minut
- 80 g makaronu spaghetti
- 2 średnie pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 papryczki chili
- 1 łyżka mascarpone
- oliwa z oliwek
- sól
- natka pietruszki
- starty parmezan lub Grana Padano
Przygotowanie składników na spaghetti all arrabbiata:
Pomidory sparz we wrzątku przez ok. 30 sekund. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Czosnek i papryczkę chili posiekaj drobno.
Posiekaj natkę pietruszki i zetrzyj parmezan.
Gotowanie makaronu:
W garnku zagotuj wodę. Pamiętaj o proporcjach – 1 litr wody na 100 gram makaronu.
Dodaj łyżeczkę soli do gotującej się wody.
Wrzuć makaron i gotuj o minutę krócej, niż podano na opakowaniu.
Przygotowanie sosu arrabbiata:
Dodaj papryczkę chili i czosnek. Smaż przez chwilę, aż poczujesz intensywny zapach czosnku.
Dodaj pomidory i dopraw szczyptą soli.
Trzymaj sos na ogniu, aż nadmiar płynu się zredukuje.
Połączenie składników:
Odcedź ugotowany makaron. Nie wylewaj wody po makaronie.
Dodaj 1-2 chochlę wody na patelnię i wrzuć na nią makaron.
Wymieszaj dokładnie składniki.
Dodaj natkę pietruszki i starty parmezan.
Mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji sosu.
Podanie spaghetti all arrabbiata:
Wyłóż spaghetti all arrabiata na talerz.
Posyp startym parmezanem.
Dodaj na wierzch łyżkę mascarpone.
Posyp natką pietruszki i skrop oliwą.
Lubisz pikantne dania? Spaghetti all arrabbiata będzie strzałem w dziesiątkę. Szybko poczujesz ogień papryczki chili. Spaghetti z ostrym sosem pomidorowym to klasyk włoskiej kuchni. A klasyki kuchni włoskiej są często bardzo proste. Spaghetti all arrabbiata przygotowujesz w pół godzinki. No, chyba że jednocześnie ogarniasz inne rzeczy w kuchni. :)
Chyba najważniejsza kwestia - ostrożnie z papryczką chili. Ona jest naprawdę ostra. Bardzo łatwo przesadzić z ilością. Ja do spaghetti all arrabbiata dla dwóch osób dodaję pół średniej papryczki chili. Oczywiście jest to bardzo indywidualna kwestia. Najlepiej po prostu spróbuj i wyczuj idealną dla siebie ostrość.
W oryginalnym przepisie nie ma mascarpone. Ja jednak mam ostatnio fazę na dodawania tego serka do różnych makaronów. Tutaj pasuje idealnie. Mascarpone niweluje ostrość papryczki chili, a przy tym nadaje całej potrawie przyjemnej kremowości.
I to tyle moich rad na temat spaghetti all arrabbiata. A jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz makaronowych nitek, to wypróbuj książki. Sprawdź przepis na pappardelle all arrabbiata.