tagliatelle z pesto pietruszkowym
Włoskie makarony

Tagliatelle z pesto pietruszkowym

Przeczytasz w 2 minut
Przepis na tagliatelle z pesto pietruszkowym i mascarpone, czyli szybki i smaczny obiad w 25 minut. A jak wiadomo, w prostocie tkwi siła. Pomysł na ten makaron powstał z chęci zagospodarowania resztki pesto z pietruszki. No i wyszło lepiej niż dobrze. Sprawdź sam! Buon appetito!
Łączny czas 25 minuty
Rodzaj Włoskie makarony
Porcje 1
Kalorie 600 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 80 g makaronu tagliatelle
  • 50 g pesto z pietruszki
  • 1 łyżka mascarpone
  • oliwa z oliwek
  • szczypta grana padano
  • szczypta migdałów w płatkach
  • papryka ostra
  • sól

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie tagliatelle z pesto pietruszkowym:

  • Zagotuj w garnku wodę na makaron. Pamiętaj – 1 litr wody na 100 gramów makaronu!
  • Dodaj łyżeczkę soli do gotującej się wody.
  • Gotuj makaron o 1 minutę krócej, niż podano na opakowaniu.
  • Pod koniec gotowania odlej 2 chochelki wody do miseczki lub szklanki.
  • Odcedź makaron, ale nie przelewaj go wodą.
  • Przełóż makaron z powrotem do garnka.
  • Dodaj pesto z pietruszki i wodę z gotowania makaronu.
  • Wymieszaj składniki i podgrzewaj, aż nadmiar wody odparuje.

Podanie tagliatelle z pesto pietruszkowym:

  • Wyłóż makaron z pesto na talerz.
  • Posiekaj migdały i posyp po wierzchu.
  • Zetrzyj grana padano i posyp makaron.
  • Ułóż mascarpone na wierzchu.
  • Posyp czerwoną papryką.
  • Dodaj kilka kropli oliwy z oliwek.

To może Cię zainteresować…

Żeby przygotować makaron z pesto, potrzebujesz… pesto. 🙂 Dlatego od razu wrzucam link do przepisu na pyszne pesto z pietruszki.
Jaki makaron wybrać do pesto. A jaki lubisz? Ja wybrałem tagliatelle. Możesz równie dobrze ugotować spaghetti. Całkiem niedawno przygotowałem rigatoni al pesto. Czyli z większymi makaronami też się da. Wiele tu zależy od Twoich upodobań. Masz tu dużą dowolność.
Mascarpone dodaje fajnej kremowości do sosu. No i genialnie wygląda po podaniu. Ja do tagliatelle z pesto pietruszkowym dodałem jeszcze odrobinę pikanterii. Ostra papryka świetnie łączy się z pozostałymi składnikami. Żeby podkręcić smak potrawy, posypałem makaron startym grana padano. No i na koniec jeszcze siekane płatki migdałów. Bardzo fajnie chrupią podczas jedzenia. Przed siekaniem możesz je jeszcze chwilkę podprażyć na rozgrzanej patelni. Ot cała filozofia. Prosto, smacznie i we włoskim klimacie. To lubię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu