Pikantny sos pomidorowy arrabbiata przyjemnie szczypie, ale nie przepala styków. No i jest banalnie prosty do przyrządzenia. No i włoska klasyka. Tego trzeba spróbować. Aha, jeszcze uniwersalny, bo możesz go dodać do wielu potraw. Ideał! Wystarczy Ci 25 minut. Połącz pomidory, czosnek, chili i oliwę. Tak, to już wszystko. W sensie składników. Bo zalet to można by wymieniać jeszcze sporo, ale po co. Lepiej skosztować i ocenić samemu. Buon appetito!
Łączny czas 25 minuty minut
- 4 średnie pomidory ok. 400 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 30 ml
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- Szczypta soli
- Szczypta cukru opcjonalnie
- Garść świeżej natki pietruszki ok. 5 g
Smażenie:
Na zimną patelnię dodaj oliwę, drobno posiekany czosnek oraz chili (świeże lub suszone). Podsmaż przez około 2-3 minuty, aż czosnek lekko się zarumieni i uwolni aromat.
Do czosnku i chili dodaj przygotowane pomidory. Dopraw szczyptą soli i, jeśli pomidory są kwaśne, odrobiną cukru. Gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do sosu. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Pikantny sos pomidorowy arrabbiata...no historię by można o nim napisać. A ja Ci przedstawię najważniejsze informacje w pigułce. Nie ma za co. ;)
Nie smaż czosnku na zbyt dużym ogniu, aby go nie spalić. Stanie się wtedy gorzki.
Pietruszkę posiekaj razem z łodygą, w której jest mnóstwo smaku i aromatu.
Pietruszkę dodaj na ostanie 2-3 minuty. Trzymanie jej na patelni dłużej niż 5 minut zabije jej smak.
Nazwa arrabbiata oznacza w języku włoskim wściekła, co odnosi się do pikantnego smaku tego sosu.
Papryczka chili przywędrowała do Włoch z Ameryki Południowej dopiero w XVI wieku.
Oliwa z oliwek używana do przygotowania sosu arrabbiata jest podstawą diety śródziemnomorskiej, znanej z korzystnego wpływu na zdrowie serca.
Sprawdź więcej przepisów na włoskie sosy.
Brakuje Ci pomysłu na podanie pikantnego sosu pomidorowego arrabbiata? Nie ma problemu, wrzucam na ruszt 3 propozycje. Cytując klasyka: Którą bramkę wybierasz?
- Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem penne i posyp parmezanem.
- Użyj jako pikantnego dodatku do grillowanych warzyw.
- Podawaj z pieczonym kurczakiem jako aromatyczny sos do mięsa.
A tu masz gotowe przepisy na spaghetti all arrabbiata i pappardelle all arrabbiata.