lody chałwowe z polewą czekoladową
Włoskie desery

Domowe lody chałwowe z polewą czekoladową

Przeczytasz w 3 minut
Domowe lody chałwowe z polewą czekoladową i malinami. Więcej chyba nie trzeba tłumaczyć. Deser przez duże D. Przygotowanie jest banalnie proste. Czas oczekiwania na zamrożenie okropnie długi. Czy warto poczekać? Oczywiście, że tak. Spróbuj i zakochaj się w lodach chałwowych. Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty
Czas mrożenia 6 godziny
Łączny czas 6 godziny 20 minuty
Rodzaj Włoskie desery
Porcje 8
Kalorie 400 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%
  • 200 g chałwy
  • 50 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie domowych lodów chałwowych:

  • Śmietankę wlej do wysokiego naczynia i wstaw do lodówki, aby się schłodziła.
  • Chałwę rozdrobnij na mniejsze kawałki.
  • Dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie. Możesz użyć miksera na wolnych obrotach.
  • Ubij śmietankę mikserem. Najpierw na wolnych obrotach, które stopniowo zwiększaj.
  • Kiedy śmietanka będzie sztywna i puszysta, przełóż ją do naczynia z kremem chałwowym.
  • Wymieszaj całość łyżką.
  • Włóż miskę z masą lodową na godzinę do zamrażalnika.
  • Po godzinie wyciągnij, wymieszaj mikserem na wolnych obrotach i wstaw na kolejne 30 minut.
  • Czynność mieszania powtórz jeszcze 2-3 razy.
  • Odstaw masę na 4 godziny do zamrażalnika.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

  • Rozpuść masło w rondelku.
  • Dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
  • Mieszaj, aż całość się rozpuści i połączy w jednolitą masę.
  • Odstaw do przestygnięcia.

Podanie domowych lodów chałwowych z polewą czekoladową:

  • Wyłóż 2 kulki lodów na talerzyk.
  • Polej płynną czekoladą.
  • Udekoruj malinami.

To może Cię zainteresować…

Pewnie pierwsze pytanie, jakie sobie zadałeś, to: Po co w ogóle mieszać tę masę na lody chałwowe. Tak, wiem, pamiętanie o tym może być kłopotliwe. Dzięki kilkukrotnemu wymieszaniu masy będzie ona bardziej puszysta. Lody, które kupujesz w sklepie, są miękkie i łatwo wyciągnąć łyżka idealne kulki. Dlaczego?
Lody sklepowe są miękkie i kremowe, bo zawierają emulgatory, stabilizatory i dużą ilość powietrza wtłoczonego podczas ubijania przemysłowego. Często także zawierają syrop glukozowy lub dekstrozy. Te związki obniżają temperaturę zamarzania i sprawiają, że lody nie twardnieją jak kamień. No ale coś za coś. Skład długi niczym litania na pewno nie jest obojętny dla organizmu. Wybór należy do Ciebie. 🙂
Domowe lody, bez specjalistycznych dodatków i profesjonalnych maszyn zamarzają w niższej temperaturze, mają mniej powietrza i często więcej wody w składnikach (np. z owoców, mleka czy śmietanki), która krystalizuje się w twardą strukturę. Aby nieco zmienić konsystencję lodów, możesz dodać do masy odrobinę alkoholu.
Ja stawiam na domowe lody chałwowe. Smak jest obłędny, skład prosty, a ich podanie… No cóż, wystarczy poczekać kilka minut po wyciągnięciu z zamrażalnika i lody staną się idealnie miękkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu