Conchiglioni z indykiem i ananasem to słodko-wytrawna kompozycja w stylu włoskim. Niezawodne muszle i oryginalne nadzienie na bazie mięsa z indyka, ananasa i ricotty. Proste do przygotowania, a jednocześnie bardzo efektowne. Jeśli znudził Ci się makaron w tradycyjnej formie, to pozwól sobie na mały eksperyment. Buon appetito!
Jakich produktów potrzebujesz?
- 160 g makaronu conchiglioni
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 400 g pomidorów krojonych w puszce 1 puszka
- 70 g ananasa krojonego z puszki
- 100 g serka ricotta
- 100 g świeżego szpinaku Baby
- 40 g startego sera grana padano
- 4 pomidory suszone z zalewy olejowej
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- oregano
- tymianek
- sól
- pieprz
Jak to zrobić?
Przygotowanie składników na conchiglioni z indykiem:
- Posiekaj drobno czosnek.
- Posiekaj szpinak na mniejsze kawałki.
- Pokrój kawałki ananasa na mniejsze cząstki.
- Pokrój drobno pomidory z puszki.
- Zetrzyj ser grana padano na drobnej tarce.
Gotowanie makaronu conchiglioni:
- W garnku zagotuj wodę. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach – 1 litr wody na 100 g makaronu.
- Wsyp łyżeczkę soli do gotującej się wody.
- Gotuj makaron o 3 minuty krócej, niż podano na opakowaniu.
- Odlej 2 chochelki wody z gotowania makaronu.
- Po ugotowaniu odcedź makaron i odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie farszu z indyka do conchiglioni:
- Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj czosnek.
- Kiedy poczujesz intensywny zapach czosnku, dodaj mięso z indyka. Podsmażaj, aż zmieni kolor.
- Dodaj suszone pomidory i połowę szpinaku. Przysmażaj przez kilka minut.
- Przełóż farsz do osobnej miski i poczekaj, aż ostygnie. W tym czasie możesz przygotować sos.
- Do farszu dodaj ananasa, ricottę i połowę startego sera. Wymieszaj dokładnie.
- Jeśli farsz będzie zbyt suchy, dodaj trochę oleju z suszonych pomidorów i wody z gotowania makaronu.
- Dopraw solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Wymieszaj dokładnie.
Przygotowanie sosu do conchiglioni z indykiem:
- Na patelnię wlej pomidory z puszki.
- Gotuj je chwilę, po czym dodaj posiekany szpinak.
- Przypraw solą, pieprzem i oregano.
- Zredukuj nadmiar płynu i wyłącz ogień.
Pieczenie conchiglioni z indykiem i ananasem:
- Ustaw piekarnik na 180 stopni. Grzanie góra-dół.
- Do naczynia żaroodpornego wlej cały sos.
- Nadziewaj muszle conchiglioni farszem i układaj ciasno w naczyniu.
- Posyp na wierzchu startym serem grana padano.
- Zapiekaj przez ok. 10-15 minut bez przykrycia.
- Wyłóż conchiglioni z indykiem na talerz. Dodaj sos pomidorowy ze szpinakiem.
To może Cię zainteresować…
Conchiglioni z indykiem i ananasem to bardzo fajne połączenie wytrawnego charakteru dania mięsnego ze słodkim akcentem ananasa. Fajnie wyważony smak z włoskimi nutami w postaci suszonych pomidorów oraz szpinaku.
Conchiglioni z indykiem i ananasem to świetny wybór na romantyczną kolację. Lekkie, ale jednocześnie sycące danie. Chcesz, żeby wyszło idealnie? Mam dla Ciebie kilka wskazówek.
Wybierz makaron conchiglioni wyciskany w formach z brązu. Dzięki temu powierzchnia makaronu staje się chropowata i lepiej wchłania sos. To subtelne różnice, które jednak da się wyczuć. Po ugotowaniu nie przelewaj makaronu wodą, bo spłuczesz z niego cenną skrobię. Ona także poprawia przyczepność sosu.
Mięso z indyka po obróbce termicznej staje się nieco bardziej suche niż mięso z kurczaka. Jeśli dodamy do tego ricottę, to ta suchość dodatkowo wzrasta. Aby ją zniwelować, dodaję olej ze słoika z suszonymi pomidorami i odrobinę wody z gotowania makaronu. To działa cuda! Dodatek grana padano też robi swoje. Możesz także użyć parmezanu dla intensywniejszego smaku.
Na blogu mam także przepisy na conchiglioni z kurczakiem, mięsem mielonym oraz tofu. Listę przepisów znajdziesz tutaj.









