pizza z szynką
Włoska pizza

Pizza z szynką i szpinakiem

Przeczytasz w 3 minut
Klasyczna propozycja, czyli pizza z szynką i szpinakiem. Klasyczna drożdżowa. No ale coś za coś. W niecałe 2 godzinki masz gotową fajną, smaczną pizzę. No na samych dobrych chęciach to nie urośnie. Szczęściu trzeba pomóc. W tym przypadku drożdżami. Ciasto wychodzi miękkie i chrupiące. Dla mnie to była pierwsza samodzielna pizza od dłuższego czasu. I jestem z niej zadowolony. Ty też będziesz. Buon appetito!
Czas przygotowania 30 minuty
Czas wyrastania ciasta 1 godzina 10 minuty
Łączny czas 1 godzina 40 minuty
Rodzaj Włoska pizza
Porcje 1
Kalorie 770 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

Składniki na ciasto:

  • 12 g świeżych drożdży lub 3 g suchych drożdży
  • 120 g mąki typu 00
  • 70 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Szczypta soli

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 średnie pomidory ok. 100 g
  • 1 g soli
  • garść bazylii

Dodatki do pizzy:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 50 g szynki Cotto 2 duże plastry
  • 100 g tartego żółtego sera
  • garść orzechów ziemnych

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie rozczynu:

  • Drożdże oraz cukier wsyp do miseczki. Następnie zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Całkowicie rozpuść drożdże.
  • Dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

  • Zmiksuj pomidory blenderem.
  • Dodaj sól i posiekaną bazylię.
  • Wymieszaj całość i odstaw do lodówki.

Przygotowanie ciasta na pizzę:

  • Mąkę wymieszaj z solą i przesiej na stolnicę.
  • Zrób wgłębienie na środku i wlej przygotowany rozczyn.
  • Zagarniaj łyżką mąkę do środka i mieszaj z rozczynem.
  • Dodaj oliwę i wymieszaj.
  • Po połączeniu składników wyrabiaj przez 15 minut, aż ciasto na pizzę będzie elastycznie i gładkie.

Wyrastanie ciasta na pizzę:

  • Po wyrobieniu włóż ciasto na pizze do dużej miski i przykryj suchą ściereczką.
  • Zostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stopnicę i zagnieć przez chwilę.
  • Uformuj kulkę z ciasta i odłóż na 6-7 minut pod ściereczkę. Przez ten czas ciasto na pizzę jeszcze trochę wyrośnie.

Pieczenie ciasta na pizzę:

  • Przygotuj spód od tortownicy o średnicy 21-23 cm. W zależności od średnicy pizza będzie mieć różną grubość.
  • Posmaruj spód tortownicy oliwą.
  • Połóż ciasto na spód, spłaszcz kulkę i zacznij rozciągać palcami na boki. Na początku może sprężynować i wracać do pierwotnej formy. Nie zrażaj się tym. Nie spiesz się. Odczekaj chwilkę i rozciągaj dalej.
  • Po rozciągnięciu na szerokość tortownicy uformuj mały wałeczek na obwodzie.
  • Posmaruj ciasto cienką warstwą sosu pomidorowego.
  • Wyłóż plastry szynki, posyp szpinakiem, żółtym serem i posiekanymi orzechami ziemnymi.
  • Nastaw piekarnik na min. 250 stopni.
  • Przez czas nagrzewania piekarnika pozostaw ciasto na blacie do wyrośnięcia.
  • Piecz ciasto przez 10 minut.
    pizza z szynką

To może Cię zainteresować…

A żeby nie było wtopy i rozczarowania, mam dla Ciebie kilka wskazówek. 
Wysoka temperatura zabija drożdże, dlatego nie wlewaj do nich gorącej wody.
Możesz kupić gotowy sos pomidorowy i doprawić solą. Sprawdź tylko, czy już nie został posolony. Złota zasada brzmi – na 100 g pomidorów 1 g soli.
Pamiętaj, żeby nie wałkować ciasta na pizzę. To zniszczy pęcherzyki powietrza i w efekcie ciasto nie wyrośnie.
Pełną dowolność masz za to w kwestii składników. Zamiast żółtego sera możesz także użyć mozzarelli. Zamiast sosu pomidorowego, posmaruj śmietanowym lub… pesto. Chcesz ananasa? Nie krępuj się. Nikomu nie powiem. 🙂 Jak ja robię pizzę dla mojej Mamy, to nie ma opcji, żeby tam było ananasa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu