Tagliatelle agli asparagi to smaczny makaron na zielono. Lekka kompozycja w stylu włoskim. Tagliatelle ze szparagami podaję z dodatkiem burraty, która fajnie odświeża całe danie. Chrupiące szparagi, intensywne pomidory suszone, szczypiący czosnek i kremowość grana padano robią robotę. Spróbuj i buon appetit!
Jakich produktów potrzebujesz?
- 160 g makaronu tagliatelle
- 100 g szparagów 5 sztuk
- 70 g szpinaku Baby duża garść
- 1 burrata
- 2 pomidory suszone w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 10 g świeżej bazylii mała garść
- 20 g grana padano
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Jak to zrobić?
Gotowanie makaronu tagliatelle:
- W garnku zagotuj wodę (1 litr na 100 g makaronu).
- Do gotującej się wody dodaj szczyptę soli.
- Wrzuć makaron i gotuj o 1 minutę krócej, niż podano na opakowaniu.
- Pod koniec gotowania odlej trochę wody do osobnego kubka.
- Po ugotowaniu odcedź makaron, ale nie przelewaj go wodą.
Przygotowanie bazy do tagliatelle ze szparagami:
- Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów. Odetnij całe główki i posiekaj pozostałą część łodygi na plasterki.
- Pokrój drobno pomidory suszone.
- Posiekaj drobno czosnek.
- Zetrzyj ser na tarce.
- Do osobnego naczynia wrzuć szpinak, czosnek i połowę posiekanych szparagów. Dodaj oliwę, sól, pieprz i starty grana padano.
- Dodaj połowę wody odstawionej z gotowania makaronu.
- Zblenduj składniki na gładką masę.
Połączenie składników na tagliatelle agli asparagi:
- Pozostałą część szparagów wrzuć na rozgrzaną oliwę.
- Podsmażaj chwilę pod przykryciem.
- Następnie dodaj pomidory suszone i na końcu czosnek.
- Przysmażaj przez chwilę, aż poczujesz intensywny zapach czosnku.
- Wyciągnij same główki szparagów i odłóż je na bok.
- Dodaj zblendowany sos i wymieszaj dobrze.
- Dodaj makaron i resztę wody z gotowania makaronu.
- Trzymaj chwilę na ogniu, aż nadmiar płynu się zredukuje.
- Wyłącz kuchenkę i dodaj jeszcze odrobinę startego grana padano.
- Wyłóż na talerz. Udekoruj rozgniecioną wcześniej burratą i świeżymi listkami bazylii.
To może Cię zainteresować…
Tagliatelle ze szparagami to potrawa, którą możesz wymyślić sam. Makaron i tagliatelle to składniki must have. Całą resztę możesz dobrać według własnych preferencji. Ja chciałem uzyskać zielony kolor potrawy, więc dodałem trochę szpinaku i zmiksowałem część składników. Dla kremowości całego sosu dodałem starty grana padano oraz trochę wody z gotowania makaronu. Ona zawiera dużo skrobi, która powoduje taką fajną kleistość potrawy.
Dorzuciłem też suszone pomidory, bo je uwielbiam i dodaję do wielu potraw we włoskim klimacie. W tagliatelle agli asparagi jest także burrata. Na pierwszy rzut oka to tylko efektowna dekoracja. Tak naprawdę burrata dodaje dużo świeżości całej potrawie. Żeby ją jeszcze bardziej podkręcić, możesz zetrzeć na wierzch trochę skórki cytryny.
Pamiętaj, żeby nie miksować wszystkich szparagów. Część dodaj w kawałkach, żeby fajnie chrupały. Główek nie siekaj, tylko odetnij w całości i na końcu udekoruj nimi całe danie. Takie tagliatelle ze szparagami będzie wyglądać bardzo efektownie.
Sprawdź jeszcze mój przepis na rigatoni ze szparagami.