zupa dyniowa
Włoskie zupy

Zupa dyniowa

Przeczytasz w 3 minut
Zupa krem z dyni to była szybka decyzja. Rzut okiem na zapasy w lodówce. Bulion – jest. Dynia – obecna. Cebula i marchewka – nie ma. No dobra, pojadę do Netto. Suszone pomidory – są. Suszone pomidory? No ta, dla włoskiego twistu. 🙂 Przyprawy – wiadomo. Nadmiar czasu – brak. A więc zupa dyniowa!
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Rodzaj Włoskie zupy

Jakich produktów potrzebujesz?
  

Składniki na zupę z dyni:

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 dynia hokkaido 700-900 g
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 szklanka mleka
  • 10 g sera parmigiano reggiano
  • suszone pomidory w oleju
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie składników na zupę dyniową:

  • Dynię hokkaido przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  • Obie połówki pokrój na mniejsze kawałki/plastry.
    dynia przed pieczeniem
  • Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posyp solą, tymiankiem i oregano oraz skrop oliwą z oliwek
  • Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
    upieczona dynia z oliwą i przyprawami
  • Wyjmij z piekarnika, ostudź i zblenduj w wysokim naczyniu na gładką masę.
    zblendowana dynia
  • Cebulę i marchewkę pokrój na drobną kostkę.
    składniki na sofritto

Przygotowanie zupy z dyni:

  • Na patelni rozgrzej oliwę.
  • Dodaj cebulę z marchewką i smaż pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • W połowie smażenia dodaj krojone pomidory suszone, przypraw solą i pieprzem.
    sofritto z pomidorami suszonymi
  • W garnku zagotuj bulion.
  • Przełóż usmażone warzywa do garnka z bulionem.
  • Dodaj pulpę dyniową i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Dodaj mleko i zagotuj zupę.
  • Wsyp parmigiano reggiano, przypraw sola i pieprzem do smaku.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Podawanie zupy krem z dyni:

  • Zupę podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach.
    zupa dyniowa
  • Posyp słodką papryką i udekoruj listkami świeżej bazylii.

To może Cię zainteresować…

Do zupy krem z dyni miał jeszcze trafić szpinak, ale mu się upiekło i został w lodówce.
Z zupą dyniową jest ten jeden problem, że jest cholernie dobra. A z takich realnych problemów, to jej gęstość. Na samej pulpie dyniowej i bulionie wychodzi bardzo gęsta. Śmiało mogłaby posłużyć za sos. Dlatego trzeba dodać do niej trochę mleka. Ja wlałem całą szklankę, a i tak była mega gęsta.
Zupa z dyni nie wymaga wielkiego zaangażowania. Dynia piecze się sama. Potem standardowo trzeba postać chwilę przy rozgrzanej patelni.
Ważnym składnikiem zupy dyniowej jest sofritto. Podsmażona cebula z marchewką nadają głębi smaku. Możesz zrobić klasyczne sofritto z selerem naciowym. Możesz upiec dynię z dodatkiem czosnku. Wariantów jest wiele, ale to dobrze – można poeksperymentować. Ja dodałem pomidory suszone, bo chciałem zachować włoski klimat. Miał być też szpinak, ale ostatecznie o nim zapomniałem. I też wyszło pysznie. Czego również Tobie życzę. To nie może się nie udać. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu