Zupa krem z dyni to była szybka decyzja. Rzut okiem na zapasy w lodówce. Bulion – jest. Dynia – obecna. Cebula i marchewka – nie ma. No dobra, pojadę do Netto. Suszone pomidory – są. Suszone pomidory? No ta, dla włoskiego twistu. 🙂 Przyprawy – wiadomo. Nadmiar czasu – brak. A więc zupa dyniowa!
Jakich produktów potrzebujesz?
Składniki na zupę z dyni:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 dynia hokkaido 700-900 g
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 1 szklanka mleka
- 10 g sera parmigiano reggiano
- suszone pomidory w oleju
- oliwa z oliwek
- słodka papryka
- tymianek
- oregano
- sól
- pieprz
Jak to zrobić?
Przygotowanie składników na zupę dyniową:
- Dynię hokkaido przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
- Obie połówki pokrój na mniejsze kawałki/plastry.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp solą, tymiankiem i oregano oraz skrop oliwą z oliwek
- Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wyjmij z piekarnika, ostudź i zblenduj w wysokim naczyniu na gładką masę.
- Cebulę i marchewkę pokrój na drobną kostkę.
Przygotowanie zupy z dyni:
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Dodaj cebulę z marchewką i smaż pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- W połowie smażenia dodaj krojone pomidory suszone, przypraw solą i pieprzem.
- W garnku zagotuj bulion.
- Przełóż usmażone warzywa do garnka z bulionem.
- Dodaj pulpę dyniową i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Dodaj mleko i zagotuj zupę.
- Wsyp parmigiano reggiano, przypraw sola i pieprzem do smaku.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
To może Cię zainteresować…
Do zupy krem z dyni miał jeszcze trafić szpinak, ale mu się upiekło i został w lodówce.
Z zupą dyniową jest ten jeden problem, że jest cholernie dobra. A z takich realnych problemów, to jej gęstość. Na samej pulpie dyniowej i bulionie wychodzi bardzo gęsta. Śmiało mogłaby posłużyć za sos. Dlatego trzeba dodać do niej trochę mleka. Ja wlałem całą szklankę, a i tak była mega gęsta.
Zupa z dyni nie wymaga wielkiego zaangażowania. Dynia piecze się sama. Potem standardowo trzeba postać chwilę przy rozgrzanej patelni.
Ważnym składnikiem zupy dyniowej jest sofritto. Podsmażona cebula z marchewką nadają głębi smaku. Możesz zrobić klasyczne sofritto z selerem naciowym. Możesz upiec dynię z dodatkiem czosnku. Wariantów jest wiele, ale to dobrze – można poeksperymentować. Ja dodałem pomidory suszone, bo chciałem zachować włoski klimat. Miał być też szpinak, ale ostatecznie o nim zapomniałem. I też wyszło pysznie. Czego również Tobie życzę. To nie może się nie udać. 🙂










