jajka po włosku
Włoskie dania

Jajka w koszulce po włosku

Przeczytasz w 3 minut
Spróbuj włoskich jajek… w koszulce. Idealna opcja na leniwe śniadanie. Dodałem do nich szparagi, pomidory suszone, ricottę, grana padano i palone masło. Dzięki temu potrawa zyskuje typowo włoski klimat. Jajka w koszulce po włosku, czyli uova in camicia, są proste do przyrządzenia. Idealne na romantyczne śniadanie lub po prostu smaczny pierwszy posiłek. Buon appetit!
Łączny czas 20 minuty
Rodzaj Włoskie dania
Porcje 1
Kalorie 388 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 2 jajka
  • 5 szparagów
  • 2 pomidory suszone z oleju
  • 50 g serka ricotta
  • 10 g masła
  • 2 łyżki octu spożywczego
  • szczypta grana padano
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie jajek w koszulce po włosku:

  • Zagotuj wodę w małym garnku.
    składniki na jajka po włosku
  • Dodaj ocet spożywczy do gotującej się wody.
  • Wybij jajko na sitko i poczekaj chwilę, aż najrzadsza część białka spłynie do miseczki.
  • Zamieszaj łyżka w garnku, aby zrobić wir w wodzie.
  • Delikatnie wlej jajko z sitka do wody.
  • Możesz chwycić wbite jajko dwiema łyżkami, aby białko się nie rozpłynęło.
  • Gotuj 2-3 minuty. Białko musi się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
  • Wyjmij jajko na talerz i powtórz wszystkie kroki z kolejnym.

Przygotowanie dodatków do uova in camicia:

  • Pokrój suszone pomidory na mniejsze kawałki.
  • Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów.
  • Wlej na patelnię odrobinę oleju z pomidorów.
  • Wrzuć na rozgrzany olej szparagi i podsmażaj pod przykryciem przez 4-5 minut.
  • Pod koniec smażenia dopraw solą i dodaj suszone pomidory.
  • W małym rondelku roztop masło.
  • Dodaj do niego ostrą paprykę i wymieszaj dokładnie.

Podanie jajek w koszulce po włosku:

  • Na talerz wyłóż szparagi.
    jajka po włosku
  • Posyp je suszonymi pomidorami.
  • Wyłóż serek ricotta.
  • Na ricotcie wyłóż jajka.
  • Posyp je solą, pieprzem i startym grana padano.
  • Polej palonym masłem.

To może Cię zainteresować…

Jajka w koszulce to po włosku uova in camicia. Idealna propozycja na śniadanie. W pewnym sensie wykwintne danie, które wcale nie jest trudne do przygotowania.
Największym problemem wydają się jajka w koszulce. Też się ich bałem. Pierwsze próby nie były zbyt udane. Białko rozprzestrzeniało się po całej wodzie i nie szło go ogarnąć. Ale jest pewien patent. Otóż… każde jajko ma dwa rodzaje białka. Pierwsze otacza bezpośrednio żółtko i jest gęste, galaretowate. Drugie jest bardzo rzadkie i to właśnie ono sprawia tak wiele problemów podczas gotowania jajek w koszulce. Jest prosty sposób na pozbycie się go. Wystarczy wybić jajko na niezbyt gęste sitko. Ja używam takiego metalowego. W sitku zostanie jedynie żółtko oraz galaretowate białko. W takiej formie możesz wlać je do wrzątku.
Reszta jest banalnie prosta i intuicyjna. Jeśli nie chcesz, żeby było zbyt tłusto, podgotuj szparagi w wodzie, zamiast smażyć je na oleju. Masło palone to także dodatek, który fajnie podkręca smak, ale jest tylko opcją. Możesz podać jajka w koszulce bez grama tłuszczu.
Sprawdź jeszcze mój przepis na szparagi po mediolańsku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu