Spróbuj włoskich jajek… w koszulce. Idealna opcja na leniwe śniadanie. Dodałem do nich szparagi, pomidory suszone, ricottę, grana padano i palone masło. Dzięki temu potrawa zyskuje typowo włoski klimat. Jajka w koszulce po włosku, czyli uova in camicia, są proste do przyrządzenia. Idealne na romantyczne śniadanie lub po prostu smaczny pierwszy posiłek. Buon appetit!
Jakich produktów potrzebujesz?
- 2 jajka
- 5 szparagów
- 2 pomidory suszone z oleju
- 50 g serka ricotta
- 10 g masła
- 2 łyżki octu spożywczego
- szczypta grana padano
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Jak to zrobić?
Przygotowanie jajek w koszulce po włosku:
- Zagotuj wodę w małym garnku.
- Dodaj ocet spożywczy do gotującej się wody.
- Wybij jajko na sitko i poczekaj chwilę, aż najrzadsza część białka spłynie do miseczki.
- Zamieszaj łyżka w garnku, aby zrobić wir w wodzie.
- Delikatnie wlej jajko z sitka do wody.
- Możesz chwycić wbite jajko dwiema łyżkami, aby białko się nie rozpłynęło.
- Gotuj 2-3 minuty. Białko musi się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
- Wyjmij jajko na talerz i powtórz wszystkie kroki z kolejnym.
Przygotowanie dodatków do uova in camicia:
- Pokrój suszone pomidory na mniejsze kawałki.
- Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów.
- Wlej na patelnię odrobinę oleju z pomidorów.
- Wrzuć na rozgrzany olej szparagi i podsmażaj pod przykryciem przez 4-5 minut.
- Pod koniec smażenia dopraw solą i dodaj suszone pomidory.
- W małym rondelku roztop masło.
- Dodaj do niego ostrą paprykę i wymieszaj dokładnie.
To może Cię zainteresować…
Jajka w koszulce to po włosku uova in camicia. Idealna propozycja na śniadanie. W pewnym sensie wykwintne danie, które wcale nie jest trudne do przygotowania.
Największym problemem wydają się jajka w koszulce. Też się ich bałem. Pierwsze próby nie były zbyt udane. Białko rozprzestrzeniało się po całej wodzie i nie szło go ogarnąć. Ale jest pewien patent. Otóż… każde jajko ma dwa rodzaje białka. Pierwsze otacza bezpośrednio żółtko i jest gęste, galaretowate. Drugie jest bardzo rzadkie i to właśnie ono sprawia tak wiele problemów podczas gotowania jajek w koszulce. Jest prosty sposób na pozbycie się go. Wystarczy wybić jajko na niezbyt gęste sitko. Ja używam takiego metalowego. W sitku zostanie jedynie żółtko oraz galaretowate białko. W takiej formie możesz wlać je do wrzątku.
Reszta jest banalnie prosta i intuicyjna. Jeśli nie chcesz, żeby było zbyt tłusto, podgotuj szparagi w wodzie, zamiast smażyć je na oleju. Masło palone to także dodatek, który fajnie podkręca smak, ale jest tylko opcją. Możesz podać jajka w koszulce bez grama tłuszczu.
Sprawdź jeszcze mój przepis na szparagi po mediolańsku.