risotto z bobem
Włoskie dania

Risotto z bobem

Przeczytasz w 4 minut
Dla mnie risotto z bobem to idealna włosko-polska kompilacja. Risotto kojarzy mi się z Włochami, a bób z Polską. Ot cała filozofia. À propos filozofii… Pitagoras (tak, ten Pitagoras) zakazał jedzenia bobu. Uważał to za zbrodnię. Według niego zielone strączki były łącznikiem między piekłem a ziemią. Z matmą szło mu chyba jednak trochę lepiej niż z filozofią. My tu gadu-gadu, a bób stygnie… Ale najpierw przepis…
Łączny czas 50 minuty
Rodzaj Włoskie dania
Porcje 2
Kalorie 960 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 300 g świeżego bobu
  • 200 g ryżu Arborio
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 30 g startego sera Parmigiano Reggiano
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie bobu

  • Zagotuj 2 litry wody w garnku.
    składniki na risotto z bobem
  • Dodaj łyżeczkę soli do gotującej się wody.
  • Wrzuć świeży bób i gotuj 6-7 minut.
  • Pod koniec gotowania spróbuj, czy bób nie jest twardy.
  • Odcedź bób, przelej zimną wodą i obierz z łupin.

Przygotowanie risotto z bobem:

  • Posiekaj cebulę w drobną kostkę.
  • Masło podziel na dwie równe części.
  • Wrzuć połowę masła na rozgrzaną patelnię.
  • Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj przez ok. 5 minut. Uważaj, żeby nie przypalić cebulki, bo stanie się gorzka.
  • Wsyp ryż na patelnię i dobrze wymieszaj.
  • Podsmażaj przez ok. 3 minuty, mieszając kilka razy.
  • Wlej taką ilość gorącego bulionu, aby zakryć cały ryż.
    gotowanie risotto w bulionie
  • Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając.
  • Dolewaj bulionu, kiedy ryż zacznie go wchłaniać.
  • Gotuj przez 15-18 minut, aż ryż będzie al dente (miękki na zewnątrz i nieco twardawy w środku).
  • Pod koniec gotowania dodaj kurkumę i dokładnie wymieszaj.
  • Skosztuj ryż. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
  • Następnie dodaj obrany bób. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  • Dodaj masło i ponownie wymieszaj.
  • Wyłącz ogień i zestaw patelnię z palnika.
  • Odczekaj minutę i dodaj starty ser (zostaw odrobinę sera do dekoracji). Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Podanie risotto z bobem:

  • Risotto z bobem wyłóż na talerz.
    risotto z bobem
  • Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
  • Posyp resztką startego sera i świeżo zmielonym pieprzem.

To może Cię zainteresować…

Ale co z tym Pitagorasem? Fakty są takie, że o pitagorejczykach krążyło wiele niezwykłych opowieści. Głównie dlatego, że ich życie było otoczone tajemnicą. A to rodziło pole do wielu domysłów i żartów.
Część z nich była później przekazywana w formie faktów. Jednym z nich był rzekomy zakaz jedzenia bobu. Wskazywano kilka powodów tego zakazu:
  1. Kiedyś za pomocą ziarenek bobu losowano urzędy. Wyobrażasz sobie teraz zjeść kartę do głosowania?
  2. Ziarna bobu kojarzyły się z jądrami. Zakaz jedzenia bobu był zatem symboliczny i sugerował wstrzemięźliwość seksualną.
  3. No i na deser historia z łącznikiem między piekłem a ziemią. Zrywanie strączków bobu miało odcinać biednym duszyczkom drogę powrotu i spychać w piekielną otchłań.
  4. Na szczęście dziś nikt nie ma takich pomysłów. Przynajmniej w naszej rzeczywistości.
No to teraz jeszcze kilka wskazówek do przepisu na risotto z bobem.
  • Nie gotuj bobu zbyt długo. Ma być jędrny, a nie rozmiękczony. Pamiętaj, że jeszcze kilka minut spędzi w gorącym risotto.
  • Starty ser dodaj dopiero po zestawieniu patelni z ognia. Temperatura dania musi nieco spaść, aby ser się ładnie rozpuścił, a nie ściął w formie kluseczek.
  • Nie wygotowuj całego bulionu. Risotto ma mieć raczej luźną konsystencję. Pamiętaj, że dodajesz jeszcze do niego masło i starty ser. To zagęści potrawę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu