conchiglioni z kurczakiem
Włoskie makarony

Conchiglioni z kurczakiem, brokułem i ricottą

Przeczytasz w 4 minut
Makaron conchiglioni z kurczakiem, brokułem, pomidorami suszonymi i ricottą. Muszle nadziewane mięsnym farszem we włoskim stylu i zapieczone w piekarniku. Brzmi skomplikowanie? Jest prosto, smacznie i wykwintnie. Bardzo fajne, sycące danie, które na dodatek genialnie się prezentuje. Aż żal jeść. Buon appetito!
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Włoskie makarony
Porcje 4
Kalorie 550 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu conchiglioni
  • 250 g serka ricotta
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 główka brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • starty parmezan lub grana padano
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Jak to zrobić?
 

Gotowanie makaronu conchiglioni:

  • Zagotuj ok. 2 litrów wody.
  • Dodaj łyżeczkę soli i wrzuć muszle conchiglioni.
  • Gotuj ok. 4 minuty krócej, niż podano na opakowaniu.
  • Odcedź makaron i odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie farszu z kurczakiem do conchiglioni:

  • Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.
    składniki na conchiglioni z kurczakiem
  • Brokuła umyj i pokrój na mniejsze różyczki.
  • Zagotuj wodę w garnku i dodaj łyżeczkę soli.
  • Wrzuć różyczki brokuła, gotuj 2-3 minuty, a następnie odcedź.
  • Posiekaj drobno czosnek.
  • Pokrój pomidory suszone na mniejsze kawałki.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią pierś z kurczaka.
    smażenie piersi z kurczaka i gotowanie makaronu
  • Podsmażaj chwilę, a następnie dodaj suszone pomidory i połowę czosnku.
  • Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Usmażoną pierś wrzuć do miski. Dodaj ricottę, brokuła i trochę oliwy.
    przygotowanie farszu do conchiglioni
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
    farsz z kurczakiem i brokułem do conchiglioni

Pieczenie conchiglioni z kurczakiem:

  • Ustaw piekarnik na 180 stopni. Grzanie góra-dół.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej pomidory z puszki.
  • Dodaj trochę soli, oregano i resztę czosnku.
  • Nadziewaj conchiglioni farszem i układaj dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym.
  • Posyp po wierzchu startym serem.
    conchiglioni z kurczakiem gotowe do pieczenia
  • Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  • W połowie czasu możesz zdjąć pokrywkę.
    upieczone conchiglioni z kurczakiem

Podanie conchiglioni z kurczakiem:

  • Wyłóż muszle na talerz.
    conchiglioni z kurczakiem
  • Polej sosem pomidorowym.
  • Możesz dodać siekaną pietruszkę lub bazylię.

To może Cię zainteresować…

Co decyduje o smaku conchiglioni z kurczakiem? Oczywiście jakościowe produkty oraz staranne wykonanie. Oryginalne włoskie produkty otrzymałem ze sklepu Delikatesy Vininova.
Zacznijmy od makaronu conchiglioni De Cecco. Muszle są suszone w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowują wszystkie cenne składniki. Do produkcji makaronu używane są foremki z brązu. Dzięki nim na powierzchni conchiglioni tworzy się charakterystyczna chropowatość, która zwiększa zdolność wchłaniania sosu. Jest jeszcze coś. Już kilka razy robiłem faszerowane conchiglioni. Korzystałem z różnych produktów. Muszle De Cecco są najbardziej wytrzymałe. Niemal każdy tego typu makaron po odcedzeniu często się skleja. To normalne. I zazwyczaj przy rozdzielaniu sklejone muszle się rozrywają. Z De Cecco nie ma tego problemu.
Do przepisu użyłem pomidory suszone Ponti w oleju słonecznikowym. Czy wiesz, że te pomidory są suszone na słońcu? Dodaję je prawie do wszystkich potraw. Bo po prostu uwielbiam pomidory suszone. W tym przepisie też świetnie pasują.
Z Delikatestów Vininova wybrałem także oliwę z oliwek Extra Virgin Olitalia. Ma przyjemny aromat z nutą trawy i jest lekko pikantna. Dodałem ją do farszu, ponieważ jak dla mnie sama ricotta z kurczakiem, brokułem i pomidorami suszonymi była zbyt sucha. Czasem zamiast oliwy dodaję po prostu mascarpone. Farsz robi się wtedy bardziej kremowy. Jest to oczywiście kwestia gustu. Po prostu po przygotowaniu farszu spróbuj go i zdecyduj, czy trzeba coś jeszcze dodać. 🙂
Przed usmażeniem piersi z kurczaka pokrój ją dosyć drobno. Lepiej wymiesza się z innymi składnikami i łatwiej będzie Ci faszerować muszle. Tak samo postępuj z brokułem. A co do brokuła, to ostrożnie z czasem gotowania. Wrzuć go dosłownie na 2-3 minuty do wrzątku. Zachowa przyjemną chrupkość i nie będzie się rozpadał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu