Normalnie, że makaron z pomidorami i bakłażanem, a co? Pasta alla Norma przekonała mnie, że bakłażan jest nie tylko fioletowy, ale także smaczny. No i na tym makaronie prezentuje się co najmniej jak jakieś odznaczenie. Z wrażenia aż się pietruszka rozsypała na brzegu talerza. Combinazione perfetta! Boun appetito!
Jakich produktów potrzebujesz?
- 200 g makaronu penne
- 1 średni bakłażan
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól
- pieprz
- parmezan lub grana padano do posypania
Jak to zrobić?
Przygotowanie składników na Pasta alla norma:
- Bakłażana pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.
- Plastry bakłażana wyłóz na talerzu i posyp solą.
- Poczekaj ok. 30 minut aż puszczą wodę i odsącz.
- Posiekaj drobno czosnek.
- Przelej pomidory do miseczki.
Gotowanie:
- Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć na nią plastry bakłażana i obsmaż z każdej strony.
- W razie potrzeby dolej oliwy (bakłażan wypija jej całkiem sporo).
- Po usmażeniu odsącz plastry bakłażana na papierowym ręczniku.
- Podsmaż czosnek na oliwie pozostałej na patelni.
- Do podsmażonego czosnku (uważaj, żeby nie przypalić, bo stanie się gorzki) dodaj pomidory z puszki.
- Zredukuj wodę z pomidorów.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
- Dodaj połowę plastrów bakłażana i duś przez chwilę.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Gotuj go o minutę krócej niż podano na opakowaniu.
- Do zredukowanego sosu dolej łyżkę wody z gotowania makaronu.
- Odcedź makaron i dodaj go do sosu.
- Wymieszaj całość i zredukuj nadmiar płynu.
Podanie pasta alla norma:
- Nałóż makaron na talerze.
- Udekoruj pozostałymi plastrami bakłażana.
- Posyp parmezanem lub grana padano.
To może Cię zainteresować…
Pasta alla Norma to potrawa, która łatwo może utonąć w…tłuszczu. Wszystko przez bakłażana. To on tak chłonie oliwę. Dlatego dobrze odsącz plastry po usmażeniu.
Czekając, aż papierowy ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu, przeczytaj kilka ciekawostek na temat Pasta alla Norma:
Sycylijska klasyk. Pasta alla Norma pochodzi z Katanii na Sycylii i jest hołdem dla słynnej opery Norma Vincenza Belliniego, który również pochodził z tego miasta.
Bakłażan jako gwiazda dania. Charakterystycznym składnikiem tej potrawy jest smażony bakłażan, który nadaje daniu kremowej konsystencji i lekko słodkiego smaku.
Ricotta salata zamiast parmezanu. W odróżnieniu od wielu włoskich makaronów, Pasta alla Norma posypuje się ricottą salata, czyli soloną, twardą wersją ricotty, a nie parmezanem.
Sekret idealnego smaku. Aby uzyskać najlepszy efekt, bakłażana należy posolić przed smażeniem, co usuwa goryczkę i sprawia, że jest bardziej miękki i aromatyczny.
Makaron ma znaczenie. Tradycyjnie do tego dania używa się makaronu typu rigatoni, paccheri lub spaghetti, ponieważ ich struktura dobrze łączy się z sosem pomidorowym i bakłażanem.
Prosty, ale wyrafinowany. Mimo że Pasta alla Norma składa się tylko z kilku składników (bakłażan, pomidory, czosnek, bazylia i ricotta salata), smak jest wyjątkowo złożony i harmonijny.
Wegetariańska tradycja. To jedno z najbardziej znanych włoskich dań bezmięsnych, doskonałe dla osób poszukujących autentycznych, wegetariańskich smaków kuchni włoskiej.
Inspiracja dla innych dań. Pasta alla Norma stała się inspiracją dla wielu wariacji, w tym wersji zapiekanej w piekarniku czy nawet pizzy z podobnym zestawem składników.
Koniecznie spróbuj tej sycylijskiej specjalności.
P.S. Sprawdź także inne moje przepisy na włoskie makarony.







Fajny pomysł na bakłażana, na którego ja nie miałem pomysłu. Do tej pory tylko zapiekałem. Od teraz będę robił z makaronem penne.
Też miałem problem z bakłażanem i cukinią. A teraz często dodaję te warzywa do różnych przepisów.