Penne all arrabbiata to piórka z wyrazistym sosem pomidorowym. Jeden z klasyków kuchni włoskiej, który jest szybki w przygotowaniu i smaczny. Dzięki papryczce chili danie zyskuje wyrazisty charakter. Tylko od Ciebie zależy, jak mocno zapiecze. Buon appetito!
Jakich produktów potrzebujesz?
- 80 g makaronu penne
- 2 pomidory
- 1/2 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- garść bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- starty ser grana padano lub parmezan
Jak to zrobić?
Przygotowanie składników na penne all arrabbiata:
- Posiekaj drobno czosnek, chili i bazylię.
- Sparz pomidory przez 30 sekund we wrzątku i obierz ze skóry.
- Pokrój pomidory w drobniejszą kostkę. Możesz je także zmiksować blenderem.
Gotowanie makaronu:
- Zagotuj ok. 1 litra wody w garnku. Na każde 100 gramów makaronu przypada 1 litr wody.
- W tym samym czasie zacznij przygotowywać sos do penne all arrabbiata. Opis znajdziesz poniżej.
- Dodaj łyżeczkę soli do gotującej się wody i wrzuć cały makaron.
- Gotuj makaron o 1 minutę krócej, niż podano na opakowaniu.
- Po upływie czasu gotowania odlej 2 chochle wody do osobnej szklanki. Następnie odcedź makaron, ale nie przelewaj go wodą.
Przygotowanie sosu do penne all arrabbiata:
- Na patelnię wlej oliwę. Dodaj papryczkę chili oraz czosnek i zacznij podgrzewać.
- Kiedy poczujesz intensywny zapach czosnku, dodaj pomidory.
- Podsmażaj do czasu, aż zredukuje się nadmiar płynu.
- Dodaj trochę soli i opcjonalnie szczyptę cukru, jeśli sos pomidorowy jest zbyt kwaśny.
- Kiedy nadmiar płynu się zredukuje, dodaj chochelkę wody z gotowania makaronu.
- Wsyp posiekaną bazylię i wymieszaj dokładnie cały sos.
- Dodaj makaron i resztę wody ze szklanki.
- Wymieszaj dokładnie i poczekaj, aż nadmiar płynu się zredukuje.
- Wyłącz ogień. Dodaj starty ser grana padano lub parmezan.
- Wymieszaj dokładnie, aż ser się rozpuści.
To może Cię zainteresować…
Nawet najprostsze danie jak penne all arrabbiata wymaga uważności. Dlatego przygotowałem dla Ciebie kilka wskazówek. Dzięki nim potrawa będzie jeszcze lepsza.
Czosnek i oliwę wrzuć na zimną oliwę. Dzięki temu tłuszcz lepiej przejdzie ich smakiem. Jeżeli dodasz te składniki na rozgrzaną oliwę, to już po minucie czosnek zacznie się przypalać.
Usuń z pomidorów szypułki. Dzięki temu unikniesz twardych kawałków w potrawie. Pomidory możesz także zmiksować. Wtedy uzyskasz bardziej jednolity sos. Pokrojone czy zmiksowane – to zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Najlepiej wypróbuj obie wersje.
Pomidory pomidorom nierówne. Najlepiej wybierz te mięsiste i najmniej kwaśne. Nie zawsze jesteś w stanie to ocenić. Jeśli czujesz, że sos jest zbyt kwaskowaty, dodaj do niego trochę cukru.
Zamiast bazylii możesz śmiało użyć posiekanej natki pietruszki. Dodaj ją pod koniec gotowania sosu. Trzymanie pietruszki na ogniu dłużej niż 5 minut pozbawi ją części cennych składników odżywczych.
Grana padano czy parmezan? Ten pierwszy jest nieco tańszy. Czasem też łatwiej dostępny. To także może mieć dla Ciebie znaczenie. Grana padano jest łagodniejszy w smaku. Parmezan jest bardziej wyrazisty. Zatem znowu wszystko zalezy od Twoich preferencji.
A jeśli nie przepadasz za penne, to wypróbuj mój przepis na pappardelle all arrabbiata lub spaghetti all arrabbiata. Są równie pyszne.






