Romanesco…ni to kalafior, ni brokuł. Wygląda trochę kosmicznie. A jak smakuje? Z tofu, tortellini i sosem śmietanowo-serowym jest obłędne. Świeżość romanesco idealnie współgra z intensywnym sosem. Zamiast tortellini możesz wybrać makaron – tagliatelle lub pappardelle. Boun appetito!
Jakich produktów potrzebujesz?
- 1 mały kalafior romanesco lub pół dużej główki
- 180 gwędzonego tofu 1 opakowanie
- 100 g tortellini
- 200 g śmmietany 18% 1 małe opakowanie
- 100 g żółtego sera
- oliwa z oliwek
- curry
- sól
- pieprz
- orzeszki ziemne
- parmezan
Jak to zrobić?
Gotowanie kalafiora romanesco::
- Kalafior romanesco opłucz i pokrój na mniejsze różyczki.
- Zagotuj wodę w większym garnku. Dodaj odrobinę soli i wrzuć różyczki kalafiora.
- Gotuj ok. 5 minut, aby kalafior pozostał al dente.
- Odlej wodę i odstaw do ostygnięcia.
Gotowanie tortellini:
- Zagotuj wodę w małym garnku.
- Dodaj odrobinę soli do gotującej się wody.
- Wrzuć tortellini do wrzątku i gotuj o 2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu.
- Po ugotowaniu odcedź tortellini.
Przygotowanie sosu:
- Rozgrzej oliwę na patelni.
- Pokrój tofu w kostkę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
- Podsmażaj przez kilka minut.
- Dodaj sól, pieprz i curry.
- Wlej śmietanę na patelnię i wymieszaj składniki.
- Wsyp starty ser żółty i wymieszaj. Poczekaj, aż ser rozpuści się w sosie.
Pieczenie romanesco z tofu:
- Ustaw piekarnik na 180 stopni (grzanie góra-dół).
- W naczyniu żaroodpornym rozłóż różyczki kalafiora romanesco oraz tortellini.
- Całość zalej sosem z patelni i wymieszaj.
- Wstaw do piekarnika (bez pokrywki) i zapiekaj przez 15 minut.
To może Cię zainteresować…
Romanesco przyciąga samym wyglądem. Ja lubię go także za to, że nie rozpada się w czasie gotowania. Smak to połączenie kalafiora z brokułem. to tyle ode mnie. Poniżej jeszcze kilka ciekawostek, które znalazłem tu i ówdzie.
Aha…jeszcze tortellini. Ja tym razem użyłem gotowych z ricottą i suszonymi pomidorami.
Geometryczne cudo natury. Kalafior romanesco zachwyca swoimi spiralnymi różyczkami, które tworzą idealny przykład fraktala, czyli wzoru powtarzającego się w coraz mniejszej skali.
Pochodzenie. Romanesco jest często kojarzony z Włochami (i słusznie!). Rzeczywiście wywodzi się z regionu Lacjum, a jego uprawy sięgają XVI wieku.
Bogactwo składników odżywczych. Kalafior romanesco zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K, błonnika i przeciwutleniaczy. Ponadto wspomaga układ odpornościowy i trawienny.
Delikatniejszy smak. W przeciwieństwie do klasycznego kalafiora romanesco ma subtelniejszy, lekko orzechowy smak. Dzięki temu świetnie sprawdza się w kuchni włoskiej. To bardzo uniwersalne warzywo wykorzystywane w wielu potrawach.
Konsystencja al dente. Podczas gotowania lepiej zachowuje strukturę. To sprawia, że idealnie komponuje się z makaronami. Szczególnie często jest podawany z pastami typu orecchiette, fusilli czy farfalle.
Naturalna matematyka. Każda różyczka romanesco układa się zgodnie z ciągiem Fibonacciego. To jeden z najczęściej fotografowanych warzywnych cudów natury!
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego kosmicznego warzywa? Przeczytaj mój artykuł, w którym przedstawiam charakterystykę kalafiora romanesco.





