Pulpety po włosku w sosie pomidorowym. Lekki, smaczny i uniwersalny obiad. Możesz go podać z makaronem, ryżem lub zapieczonymi ziemniakami w wersji typowo polskiej. Buon appetit!
Jakich produktów potrzebujesz?
- 400 g drobiowego mięsa mielonego
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory suszone z zalewy olejowej
- oliwa z oliwek
- starty grana padano lub parmezan
- suchy chleb
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
Jak to zrobić?
Przygotowanie polpette al sugo:
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Mięso wrzuć do miski. Dodaj roztrzepane jajko, cebulę, starty grana padano, sól, pieprz i oregano.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę zmielonego suchego chleba.
- Odstaw masę do lodówki na pół godziny, żeby smaki się przeniknęły.
- Uformuj pulpety i układaj w rękawie do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (grzanie góra dół).
- Zapiekaj pulpety po włosku przez 25 minut.
Przygotowanie sosu pomidorowego do pulpetów po włosku:
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekany czosnek.
- Podsmażaj przez chwilę, aż poczujesz zapach czosnku, a następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę.
- Dodaj sól, pieprz i posiekaną świeżą bazylię.
- Trzymaj na ogniu, aż nadmiar płynu się zredukuje.
To może Cię zainteresować…
Polpette al sugo, czyli pulpety włoskie to świetny pomysł na obiad. Czas przygotowania to 1,5 godziny, ale 2/3 tego czasu to odpoczynek mięsa w lodówce i pieczenie. Ty poświęcisz temu daniu zaledwie 30 minut.
Fajnym dodatkiem do pulpetów po włosku są pomidory suszone w zalewie olejowej. Nadają chudemu mięsu drobiowemu zdrowej tłustości. Druga ważna kwestia to bułka tarta, a w zasadzie jej brak. Jeśli już muszę dodać czegoś do zbyt rzadkiej masy na pulpety, to wybieram suchy chleb. Dodatek bułki tartej sprawia, że pulpety po upieczeniu mogą być zbyt suche i twarde. Przy chlebie nie ma tego problemu.
Masz jeszcze jakieś inne ulubione dodatki? Może szpinak czy suszone grzyby? Możesz nimi wzbogacić smak pulpetów po włosku i przygotować ich własną wersję.
Do pulpetów po włosku możesz dodać także pikantny sos pomidorowy arrabbiata lub inny ulubiony.