pulpety ze szparagami
Włoskie dania

Pulpety ze szparagami

Przeczytasz w 3 minut
Polpette agli asparagi to prosta odpowiedź na polskie mielone. Danie z jednej strony mało włoskie, bo przypomina tradycyjny polski talerz. A jednocześnie na tym talerzu są składniki, którym nie można odmówić włoskiego sznytu. Tak więc…tradycyjny polski obiad we włoskiej odsłonie. Buon appetit!
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Włoskie dania
Porcje 2
Kalorie 550 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 400 g drobiowego mięsa mielonego
  • 250 g szparagów zielonych
  • 3 pomidory suszone z oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • grana padano lub parmezan
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie pulpetów:

  • Mięso mielone wrzuć do miski.
  • Dodaj jajko oraz posiekane suszone pomidory i starty parmezan.
  • Dodaj sól, pieprz i oregano.
  • Wymieszaj dokładnie składniki.
  • Na koniec dodaj bułkę tartą, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Uformuj pulpety, ułóż na papierze do pieczenia i przykryj folią do pieczenia.
  • Możesz także upiec pulpety w naczyniu żaroodpornym.
  • Zapiekaj przez 25 minut.
    upieczone pulpety

Przygotowanie szparagów:

  • Zagotuj wodę w garnku.
  • Do gotującej się wody dodaj sól.
  • Oderwij końcówki szparagów.
  • Następnie włóż szparagi do garnka, aby ich górna część wystawała ponad powierzchnię wody.
  • Gotuj przez 5 minut, a następnie odcedź szparagi.

Podanie pulpetów ze szparagami:

  • Do pulpetów ze szparagami możesz podać gotowane lub pieczone ziemniaki, frytki czy gnocchi.
    pulpety ze szparagami

To może Cię zainteresować…

Polpette agli asparagi to banalnie proste danie. Wystarczy wymieszać mięso mielone z kilkoma składnikami. Pulpety ze szparagami polecam w wersji pieczonej, a nie smażonej. Są o wiele lżejsze dla żołądka, a jednocześnie intensywne w smaku. Suszone pomidory i parmezan robią robotę. Oczywiście możesz dodać własne składniki. Możesz zrobić je w wersji orientalnej lub po prostu dodać sól i pieprz. Na tym też polega genialność polpette agli asparagi. Pasują w zasadzie do każdej kuchni. Ja od pewnego czasu robię je tylko w wersji włoskiej.
Szparagi zawsze gotuję al dente. Wystarczy 5 minut w osolonej wodzie. Szparagi są miękkie, a jednocześnie zachowują swoją jędrność. No i idealnie pasują do pulpetów po włosku. Chcesz się dowiedzieć więcej na temat szparagów? Przeczytaj mój artykuł, który znajdziesz tutaj.
Do tej smacznej potrawy trzeba jeszcze dobrać tzw. zapychacz. Ja przygotowałem je z ziemniakami, czyli po polsku. Często zamiast gotowanych robię pieczone ziemniaczki. Staram się wtedy przyprawiać je inaczej niż pulpety. A więc dodaję tymianek zamiast oregano. Chcę, żeby na talerzu pojawiały się różne smaki. Polpette agli asparagi możesz zjeść także z gnocchi. Od biedy nawet ryż do nich pasuje. Makaron moim zdaniem już nie bardzo.
Pulpety ze szparagami to smaczny pomysł na szybki obiad polsko-włoski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu