frittata ze szparagami
Włoskie dania

Frittata ze szparagami

Przeczytasz w 4 minut
Frittata di asparagi, czyli frittata ze szparagami. Omlet, ale jednak trochę inny. Genialny pomysł na śniadanie. Weekendowy poranek, słońce, świeży sok pomarańczowy i frittata ze szparagami. Dobry start na dalszą część dnia. Proste w przygotowaniu danie z ulubionych, włoskich składników. Buon appetito!
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Włoskie dania
Porcje 2
Kalorie 460 kcal

Jakich produktów potrzebujesz?
  

  • 6 jajek
  • 50 ml mleka
  • 50 g sera żółtego
  • 20 g sera grana padano
  • 5-6 szparagów zielonych
  • 4 kawałki pomidorów suszonych
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść szpinaku świeżego Baby
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • tymianek

Jak to zrobić?
 

Przygotowanie składników na frittatę ze szparagami:

  • Oderwij zdrewniałe części szparagów. Część szparagów posiekaj na drobniejsze kawałki, a pozostałe zostaw w całości.
  • Pokrój drobno czosnek, paprykę i pomidory suszone.
  • Posiekaj szpinak na drobniejsze kawałki.
  • Zetrzyj na tarce ser żółty i grana padano.
  • Rozbij jajka do miseczki i roztrzep rózgą. Dodaj mleko, sól, pieprz, tymianek, oregano i sery.
  • Wymieszaj raz jeszcze trzepaczką do jajek.

Smażenie frittaty ze szparagami:

  • Na patelni rozgrzej oliwę.
    składniki na frittatę ze szparagami
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).
  • Dodaj szparagi i przesmaż chwilkę.
  • Dodaj paprykę, suszone pomidory i czosnek.
  • Wymieszaj składniki, podsmaż chwilę i dodaj szpinak.
  • Podsmaż 2 minuty pod przykryciem.
  • Wlej masę jajeczną z miseczki.
    smażenie frittaty ze szparagami
  • Smaż 4-5 minut.
  • Włóż patelnię do piekarnika i piecz przez maksymalnie 10 min.
  • Wyciągnij patelnię i posyp natką pietruszki.

Podanie Frittata di asparagi:

  • Frittatę ze szparagami podawaj z bagietką lub pieczywem tostowym.
    frittata ze szparagami

To może Cię zainteresować…

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem frittatę, pomyślałem… omlet. Tymczasem frittata jest grubsza od tradycyjnego omletu. Często dodatkowo dopieka się ją w piekarniku. W odróżnieniu od klasycznego omleta nie jest składana na pół.
Frittata pochodzi z Neapolu. Pierwotnie była daniem, w którym sprawnie wykorzystywano resztki jedzenia z poprzedniego dnia. Fritta oznacza smażona. To jasno wskazuje sposób jej przyrządzenia. Choć jak wspomniałem wyżej, frittatę często po wstępnym usmażeniu dopieka się w piekarniku. W oryginalnej wersji jest smazona na wolnym ogniu i przewracana na drugą stronę przy pomocy talerza.
Frittata di asparagi we Włoszech jest traktowana jak… fast food. To taki jajeczny burger, który często ląduje w bułce. Może być podawana na ciepło i na zimno. Nie musisz jej jeść od razu po przygotowaniu. Włosi często zabierają frittatę na piknik lub do pracy w lunchboxie.
No i najważniejsze – nie ma jednej wersji frittaty. Dziś pokazałem Ci przepis na Frittata di asparagi. Tak naprawdę możesz dorzucić do niej dowolne składniki w tym makarony, mięso, warzywa, sery, a nawet… ziemniaki lub ryż.
Frittata ze szparagami to ulubione danie wielu sportowców i osób dbających o sylwetkę. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka i możliwość przygotowania wersji bez tłuszczu.
Oprócz Frittata di asparagi dużą popularnością cieszy się także Frittata di pasta. Ta wersja jest najczęściej przygotowana z ugotowanego spaghetti. Frittata di pasta jest szczególnie popularna na południu Włoch.
Frittata ze szparagami może zastąpić każdy posiłek. Prostotę tego dania doceniła m.in. wielka aktorka Sophia Loren, która w swojej książce kulinarnej In Cucina con Amore zamieściła przepisy na różne frittaty.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu