Oryginalne włoskie makarony to tylko mąka i woda. Pożywne, tanie i trwałe pasty, na których wyrosło wiele pokoleń zamieszkujących południowe regiony Włoch. Nieco bardziej zasobna północ dodawała do tej receptury jajka. To jednak w dalszym ciągu tylko trzy składniki, na których od wieków bazują najlepsze włoskie makarony.
Tradycyjne włoskie makarony to podstawowy element diety mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Przeciętny Włoch zjada rocznie 26 kg pasty. Monotonna dieta? W Italii wyróżnia się ponad 300 typów makaronu. We Włoskiej kuchni nie ma miejsca na nudę. Każdy z 20 regionów ma swoje lokalne perełki kulinarne. Wszędzie jednak panuje identyczne podejście do jakości produktów – ma być wysoka.
Dlatego Ty zadbaj o dobre składniki, a ja mam dla Ciebie świetne przepisy na włoskie dania makaronowe. Jak je znaleźć? Wpisz w okienko poniżej nazwę ulubionego makaronu i kliknij SZUKAJ. Otrzymasz listę potraw z wybraną pastą.
Przepisy na spaghetti – makaron prosty jak drut
Nazwa spaghetti jest w gruncie rzeczy bardzo prozaiczna i oznacza… sznureczki. To właśnie przypomina najpopularniejszy makaron na świecie. Jeśli spaghetti, to bolognese, prawda? A jednak nie! Sos bolognese według oryginalnej włoskiej receptury jest serwowany z tagliatelle lub pappardelle. Te pasty mają większą powierzchnię, do której dużo lepiej przywiera ciężki, mięsny sos. Uwielbiane w Polsce spaghetti genialnie łączy się z lżejszymi sosami. Są to przede wszystkim receptury na bazie oliwy i pomidorów, sosy rybne czy carbonara. Koniecznie spróbuj spaghetti caccio e pepe. To makaron serwowany z samą oliwą, czosnkiem oraz odrobiną sera pecorino romano. No i oczywiście polecam Ci jedno z najstarszych dań włoskiej kuchni, czyli spaghetti aglio, olio e peperoncino. Receptura jest banalnie prosta, a jej trzon stanowi czosnek (aglio), oliwa (olio) oraz papryczki peperoncino. Sprawdź też inne włoskie przepisy z makaronem spaghetti.
Przepisy na tagliatelle – prawdziwe wstążki w kuchni
Dlaczego wstążki? To dosyć oczywiste. Włoska nazwa tego makaronu pochodzi od czasownika tagliare, czyli ciąć. Odnosi się do sposobu przygotowania tagliatelle. Po rozwałkowaniu ciasto makaronowe jest cięte na paski o różnej szerokości. W ten sposób powstaje najszersze tagliatelle, nieco węższe tagliarini i najwęższe tagliolini. Identyczną odmianą makaronu są węższe o kilka milimetrów fettuccine. I to właśnie ich nazwa oznacza dosłownie wstążki. Tagliatelle pochodzi z regionu Emilia Romagna. Według legendy inspiracją do powstania tej pasty były…piękne włosy księżniczki Lukrecji Borgii. Z czym podawać tagliatelle? Ta pasta świetnie nadaje się do aromatycznych, mięsnych sosów jak bolognese. Wstążki często są podawane z sosami na bazie ryb i śmietany. Sprawdź też inne włoskie dania z makaronem tagliatelle.
Przepisy na pappardelle – szerokie wstążki pełne smaku
Makaron pappardelle wywodzi się z Toskanii. Jest to najszersza cięta pasta. Nazwa pappardelle pochodzi od czasownika pappare, który oznacza pożerać. To idealnie oddaje charakter tego makaronu. Istotną cechą tej pasty jest lekko chropowata powierzchnia, która świetnie utrzymuje nawet ciężkie sosy mięsne. Świetnym przykładem jest doskonale znany sos bolognese. Szerokość pappardelle wynosi zazwyczaj ok. 2-3 cm. Makaron jest przygotowany z jajecznego ciasta. Dzięki temu zyskuje aksamitną konsystencję i delikatny smak. Pappardelle jest często serwowany w regionach, gdzie popularne są grzyby i dziczyzna. Oczywiście sprawdzi się także w lżejszych kompozycjach z pesto, masłem, szałwią i owocami morza. Dawniej pappardelle był uważany za makaron arystokratów. Podobnie jak inne jajeczne pasty. Obecnie jest powszechnie dostępny i bardzo łatwy do samodzielnego przygotowania. Wystarczy klasyczne ciasto jajeczne, wałek i nóż do wykrawania szerokich wstążek. Pappardelle często pojawia się w kuchniach Fusion. Popularne jest jego azjatycko-włoska wersja z krewetkami i sosem sojowym. Sprawdź smaczne przepisy z tradycyjnym włoskim pappardelle.
Przepisy na fusilli – zakręcone dania z pysznym włoskim sosem
Nazwa fusilli, czyli popularnych świderków, jest zdrobnieniem od il fuso. Słowo to oznacza wrzeciono, a więc urządzenie wykorzystywane do produkcji tego typu pasty. Ten makaron jest także wytwarzany ręcznie. Najpierw formuje się długie nitki przypominające spaghetti, a następnie skręca je na cienkich, metalowych szpikulcach. W trakcie produkcji świderki mogą być barwione szpinakiem lub pomidorami. Fusilli pochodzi ze środkowo-północnych Włoch. Jeden z najbardziej charakterystycznych makaronów jest także bardzo uniwersalny. Dzięki oryginalnej formie świetnie łączy się właściwie z każdym typem sosu. Co ciekawe występuje także w formie długich nitek (lunghi). Włosi najczęściej dodają fusilli do potraw mięsnych i serowych. Świderki doskonale sprawdzą się także w potrawach z sosami pomidorowymi, pesto czy na bazie śmietany. Koniecznie wypróbuj oryginalne dania włoskie z makaronu fusilli.
Przepisy na penne – proste dania lekkie jak piórko
Makaron penne pochodzi z południowej części Włoch. Jego charakterystycznie ścięty kształt przypomina stalówkę lub gęsie pióro. Występuje w wersji gładkiej i żłobionej. Ta druga wersja doskonale zatrzymuje sos na powierzchni pasty. Znudził Ci się już makaron z kurczakiem? We Włoszech to danie nie cieszy się dużą popularnością. W kuchni włoskiej kurczaka rzadko łączy się z makaronem. Drób jest dosyć suchy i powoduje, że cała potrawa staje się ciężka. We Włoszech penne jest najczęściej serwowane z sosem pomidorowym arrabbiata, ragù, grzybowo-śmietanowym lub warzywami. Popularne piórka możesz także wykorzystać do przyrządzenia makaronowych zapiekanek. Penne to również…świetny materiał budulcowy. W 2010 roku na Sycylii grupa artystów i kucharzy stworzyła replikę rzymskiego Koloseum wykonaną z 10 tysięcy makaronowych piórek. Ja zdecydowanie wolę wykorzystywać tradycyjne włoskie makarony w kuchni. Sprawdź najlepsze przepisy z penne.
Przepisy na lasagne – dobry przepis na aromatyczną zapiekankę
Garfield lubi to! Ja zresztą też. Choć nie mam zbyt długiego stażu z lasagne. Zawsze uważałem to za ciężkie danie. Trochę przerażał mnie ociekający tłuszcz. Jak zwykle wiele zależy od przepisu. Choć jedną z najbardziej charakterystycznych wersji tego makaronu jest lasagne bolognese z sosem pomidorowym, mięsnym farszem, sosem beszamelowym i oczywiście serem. Lekko nie jest. Ale równie smacznie. Lasagne możesz także przygotować z farszem warzywnym. Bardzo smaczną propozycją jest lasagne alla Napoli z mozzarellą i ricottą. Właśnie z okolic Neapolu wywodzi się ta popularna pasta. Słowo lasagne odnosi się do naczynia, w którym wypiekano potrawę. Ten rodzaj makaronu ma formę płaskich płatów w kształcie prostokąta. Duża powierzchnia doskonale przenosi sos. Lasagne jest dosyć cienkim makaronem, dlatego idealnie podkreśla smak potraw i dodatków. Nie zapycha, a pozwala cieszyć się farszem. Zainteresowany? Mam dla Ciebie włoskie przepisy na makaron lasagne.
Przepisy na conchiglioni – czym wypełnić… muszelkę
Concchiglioni przypominają duże muszle. I właśnie temu podobieństwu zawdzięczają swoją nazwę. To stosunkowo młody makaron, który pojawił się w XIX wieku na południu Włoch. obok lasagne i penne concchiglioni idealnie nadają się do zapiekania. Po wyjęciu z piekarnika ich środek pozostaje miękki, a wierzch robi się przyjemnie chrupiący. Conchiglione to typowo świąteczny makaron. Serwuje się go przy okazji ważnych wydarzeń. Mniejsza odmiana muszelek – concchigliette – często trafia do sałatek oraz zup. Z czym włoski makaron conchiglioni będzie najlepszy? W doborze farszu masz dużą dowolność. To może być intensywny, mięsny sos. Ciekawą opcją jest farsz z pancettą, ricottą i groszkiem. Zamiennie możesz użyć także mascarpone. Lubisz szpinak? Na pewno będzie pasował do muszelek. Przygotowałem jeszcze inne ciekawe przepisy na włoskie makarony concchiglioni z nadzieniem. Wypróbuj i daj znać, jak wyszło!
Buon appetito!
























